Sultan Nazrin Lancar Buku Conversations With Tunku Abdul Rahman - Berita Semasa | mStar

Sultan Nazrin Lancar Buku Conversations With Tunku Abdul Rahman

Diterbitkan: Rabu, 6 April 2016 4:50 PM

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah berkenan berucap pada majlis Pelancaran Buku 'Conversations With Tunku Abdul Rahman' di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra, Rabu.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sultan Perak Sultan Nazrin Shah berkenan melancarkan buku 'Conversations With Tunku Abdul Rahman' di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra, di sini.

Buku yang diterbitkan bagi mengenang jasa Perdana Menteri Pertama Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj itu merupakan kompilasi rakaman temu bual antara Tunku Abdul Rahman dengan Tan Sri Abdullah Ahmad yang juga penulis buku berkenaan, yang berlangsung antara tahun 1982 ke 1984.

Turut berangkat ke majlis itu Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim.

Sultan Perak bertitah bahan perbualan yang telah dibukukan itu mengandungi sebahagian daripada khazanah maklumat penting dan berharga.

"Tunku Abdul Rahman adalah nama yang terukir kukuh dalam sejarah negara bangsa sebagai Bapa Kemerdekaan. Jasa baktinya terus segar dalam ingatan dan tetap subur dalam kenangan. 

"Tunku ialah seorang insan, seorang pemimpin, negarawan yang menjadi milik dan kepunyaan umum, memiliki sifat terserlah lagi unggul, sifat mulia lagi murni. Ketika hayatnya, Almarhum telah dapat menyentuh setiap hati dan setiap jiwa rakyat," titah baginda.

Berkongsi kenangan mengenai Tunku Abdul Rahman, Sultan Nazrin bertitah bekas perdana menteri itu adalah pemimpin yang boleh membuat jenaka yang mengejutkan, bermain gelung hula di atas pentas dan boleh membuatkan orang ramai melupakan masalah mereka dan ketawa dengan beliau.

Sultan Nazrin menegaskan Tunku Abdul Rahman adalah seorang pemimpin yang percaya kepada pengasingan kuasa dan menegakkan integriti institusi dalam badan kehakiman, perundangan dan eksekutif.

"Beliau begitu memahami mengenai kesaksamaan dan keadilan dan walaupun beliau begitu menyayangi rakyatnya dan mahu mengangkat martabat orang Melayu, Tunku menganggap semua rakyat Malaysia adalah sama dengan beliau. Mungkin perasaan kesaksamaan dan keadilan itu disebabkan minat beliau dalam bidang sukan," titah baginda.

Sementara itu, Sultan Nazrin menyifatkan Abdullah yang juga bekas ahli politik, wartawan dan diplomat itu sebagai saksi kepada sejarah.

"Beta gembira bahawa dia telah menulis buku ini kerana ia memberi satu lagi perspektif mengenai masa lalu. Dalam satu bab dalam buku ini, penulis merekodkan perbualan beliau dengan Tunku mengenai peranan monarki perlembagaan Malaysia.

"Tunku bercakap tentang peranan Raja-raja dalam perjuangan untuk mendapatkan kemerdekaan dan menceritakan bagaimana beliau terpaksa memainkan peranan sebagai pengimbang berikutan sesetengah keluarga diraja suka berlebih-lebihan," katanya.

Abdullah Ahmad adalah bekas anggota Parlimen Kok Lanas, Kelantan dan setiausaha politik kepada Perdana Menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak Hussein.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: Sultan Nazrin , Tunku Abdul Rahman
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan