Penjawat Awam Wajib Lulus Tapisan Keselamatan - Azalina

Diterbitkan: Isnin, 4 April 2016 4:35 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penjawat awam diwajibkan menjalani dan lulus tapisan keselamatan sama ada sebelum atau selepas disahkan dalam perkhidmatan, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said.

Dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat, Isnin, Azalina berkata pelaksanaan tapisan keselamatan bagi penjawat awam telah dilaksanakan berpandukan Peraturan 80 Arahan Keselamatan yang dikeluarkan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan.

"Tapisan keselamatan dilaksanakan bagi memeriksa latar belakang penjawat awam untuk memastikan mereka bebas daripada rekod jenayah rekod keselamatan dan penyalahgunaan dadah serta bebas serta bersih dari anasir subvertif, espionaj dan sabotaj," katanya.

Beliau menjawab pertanyaan Dr Noor Azmi Ghazali (BN-Bagan Serai) yang meminta perdana menteri menyatakan sama ada kerajaan bercadang melakukan pemutihan dan penapisan terhadap pegawai kerajaan yang sedia ada bagi mengelakkan ketirisan dan kebocoran maklumat daripada berlaku.

Dalam jawapan sama, Azalina berkata proses tapisan berkenaan mengandungi dua jenis iaitu Kasar dan Halus bagi menapis pegawai awam yang dikehendaki melihat perkara-perkara terperingkat setakat peringkat Sulit, Rahsia dan Rahsia Besar.

"Tapisan Keselamatan Semula boleh dilaksanakan ke atas penjawat awam pada bila-bila masa berdasarkan keperluan perkhidmatan dan lain-lain tujuan seperti kenaikan pangkat dan penempatan pegawai di jawatan tertentu," katanya.-- Bernamaiklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan