Penjawat Awam Wajib Lulus Tapisan Keselamatan - Azalina

Diterbitkan: Isnin, 4 April 2016 4:35 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penjawat awam diwajibkan menjalani dan lulus tapisan keselamatan sama ada sebelum atau selepas disahkan dalam perkhidmatan, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said.

Dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat, Isnin, Azalina berkata pelaksanaan tapisan keselamatan bagi penjawat awam telah dilaksanakan berpandukan Peraturan 80 Arahan Keselamatan yang dikeluarkan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan.

"Tapisan keselamatan dilaksanakan bagi memeriksa latar belakang penjawat awam untuk memastikan mereka bebas daripada rekod jenayah rekod keselamatan dan penyalahgunaan dadah serta bebas serta bersih dari anasir subvertif, espionaj dan sabotaj," katanya.

Beliau menjawab pertanyaan Dr Noor Azmi Ghazali (BN-Bagan Serai) yang meminta perdana menteri menyatakan sama ada kerajaan bercadang melakukan pemutihan dan penapisan terhadap pegawai kerajaan yang sedia ada bagi mengelakkan ketirisan dan kebocoran maklumat daripada berlaku.

Dalam jawapan sama, Azalina berkata proses tapisan berkenaan mengandungi dua jenis iaitu Kasar dan Halus bagi menapis pegawai awam yang dikehendaki melihat perkara-perkara terperingkat setakat peringkat Sulit, Rahsia dan Rahsia Besar.

"Tapisan Keselamatan Semula boleh dilaksanakan ke atas penjawat awam pada bila-bila masa berdasarkan keperluan perkhidmatan dan lain-lain tujuan seperti kenaikan pangkat dan penempatan pegawai di jawatan tertentu," katanya.-- Bernamaiklan

Video

Rabu, 18 Oktober 2017 10:52 AM

"Saya Bukan Ustaz" - Opick

Selasa, 17 Oktober 2017 3:37 PM

Siapa Haida Hafiz?

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Selasa, 17 Oktober 2017 9:00 AM

Ferhad Nak Berdangdut!

Isnin, 16 Oktober 2017 2:00 PM

Jom Santai Bersama Ruhainies Dan Tajul!

Isnin, 16 Oktober 2017 1:17 PM

Macam Mana Boleh Tersepit?

Isnin, 16 Oktober 2017 9:00 AM

#BiziBody: Haters Maki Tajul Di Instagram!

Kolumnis

iklan

Iklan