Waspada Terhadap Individu Menyamar Pegawai Penguatkuasa KPDNKK - Berita Semasa | mStar

Waspada Terhadap Individu Menyamar Pegawai Penguatkuasa KPDNKK

Diterbitkan: Sabtu, 2 April 2016 5:11 PM

Mohd Khalis Kasim (kedua, kiri) menunjukkan barang-barang berjenama tiruan yang dirampas.

(Ubah saiz teks)

IPOH: Orang ramai dinasihatkan supaya berwaspada terhadap individu yang menyamar sebagai pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan menipu mangsa berhubung perolehan lesen perniagaan.

Timbalan Pengarah KPDNKK Perak Mohd Khalis Kasim berkata, sekiranya peniaga didatangi pegawai penguatkuasa KPNDKK, mereka perlu meminta pegawai terbabit menunjukkan kad kuasa.

"Langkah ini bagi mengelak mangsa di tipu. Dalam situasi ini, kebiasaannya penguatkuasaan dijalankan oleh sekurang-kurangnya dua orang pegawai," katanya kepada pemberita di pejabatnyapada Sabtu.

Beliau berkata dalam kes terbaharu pada 28 Mac lepas, seorang lelaki warga emas ditipu oleh seorang lelaki yang menyamar sebagai pegawai penguatkuasa KPDNKK dan menawarkan lesen perniagaan kepada mangsa dengan harga RM60.

Mohd Khalis berkata lelaki terbabit datang ke gerai makan milik mangsa di Pasir Puteh di sini, kira-kira pukul 8 pagi dan meminta mangsa menunjukkan lesen perniagaannya.

"Mangsa memberitahu bahawa dia tidak mempunyai lesen perniagaan dan suspek menawarkan lesen kepada mangsa serta memintanya membayar RM60. Tiga hari kemudian, suspek menyerahkan satu salinan surat kelulusan perniagaan palsu kepada mangsa," katanya.

Beliau berkata apabila meragui tindakan suspek itu, mangsa memberitahu anaknya dan menghubungi pejabat KPDNKK untuk mendapatkan pengesahan.

"Pihak kami mendapati mangsa ditipu kerana surat yang diterima oleh mangsa berbeza dengan surat sebenar. Anak mangsa kemudian membuat laporan polis,"katanya dan menambah polis sedang mengesan suspek terbabit. -Bernama

Tags / Kata Kunci: Mohd Khalis Kasim , KPDNKK
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan