Selangor Tidak Bercadang Naikkan Kadar Insentif Hadiah Masuk Universiti - Berita Semasa | mStar

Selangor Tidak Bercadang Naikkan Kadar Insentif Hadiah Masuk Universiti

Diterbitkan: Jumaat, 1 April 2016 3:03 PM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Selangor tidak bercadang untuk menaikkan kadar insentif Hadiah Anak Masuk Universiti sebanyak RM1,000 yang diberikan kepada pelajar yang berjaya melanjutkan pengajian di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda, di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains dan Inovasi Negeri Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kadar tersebut akan dikekalkan selain diberikan secara sekali bayaran kepada pelajar.

"Hadiah IPT (Institusi Pengajian Tinggi) ini hanya melibatkan sekali pemberian sekali seumur hidup kepada pelajar yang mendapat tempat di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda. Mereka tidak akan menerima lagi hadiah itu sekiranya melanjutkan pengajian ke peringkat seterusnya," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini, Jumaat.

Nik Nazmi (PKR-Seri Setia) berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Ng Sze Han (DAP-Kinrara) sama ada kerajaan negeri akan meningkatkan kadar insentif hadiah tersebut serta memperluaskannya kepada pelajar yang mendapat tawaran di peringkat Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD).

Program Hadiah Anak Masuk Universiti merupakan perkara yang dijanjikan pakatan pembangkang dalam manifesto pada Pilihan Raya Umum 2008.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan