Bung: Debat Dengan Syed Saddiq Hanya Di Dewan Rakyat - Berita Semasa | mStar

Bung: Debat Dengan Syed Saddiq Hanya Di Dewan Rakyat

Diterbitkan: Jumaat, 1 April 2016 12:11 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin berkata, beliau tidak berminat untuk berdebat dengan pendebat terbaik Asia, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Menurut Bung Moktar, sebagai pendebat yang baik ia tidak bermakna seseorang itu juga akan baik dalam semua perkara.

"Jika dia benar-benar berminat, cari tempat bertanding dalam pilihan raya dan saya akan berdebat dengannya di Dewan Rakyat," Bung kepada The Star Online pada Jumaat.

Bagaimanapun Bung Moktar hairan mengapa Syed Saddiq mencabarnya untuk berdebat.

"Kenapa saya? Saya hanya mengulas mengenainya selepas dia secara berterusan menyerang kerajaan. Siapa Syed Saddiq? Dia fikir dia pintar. Pada pendapat saya, beliau adalah seorang remaja tanpa kredibiliti.

"Dia hanya menggerakkan belia untuk membenci kerajaan. Sebagai ikon 'pendebat terbaik Asia', dia harus berkelakuan baik dan berkarisma.

"Dia pemimpin yang baik, tetapi cara dia membawa dirinya tiada beza dengan remaja lain yang tiada arah dalam hidup," kata Bung.

Selain itu Bung Moktar mengecam pilihan topik yang diberikan Syed Saddiq untuk berdebat.

"Jika anda mahu tahu mengenai RM2.6 bilion (derma politik), Wall Street Journal pun bersetuju dan mengesahkan wang itu dari Arab Saudi.

"Kemudian mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB), saya fikir Arul Kanda sedia untuk berdebat dengan Syed Saddiq pada bila-bila masa," katanya.

Sebelum itu, Syed Saddiq mencabar Bung untuk berdebat mengenai isu 1MDB.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan