Bekas Pemangku Ketua Polis Negara Meninggal Dunia - Berita Semasa | mStar

Bekas Pemangku Ketua Polis Negara Meninggal Dunia

Diterbitkan: Jumaat, 1 April 2016 11:39 AM

Bekas pemangku Ketua Polis Negara Allahyarham Tan Sri Mohamed Amin Osman

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bekas pemangku Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamed Amin Osman meninggal dunia akibat jangkitan kuman dalam paru-paru di Prince Court Medical Centre di sini pada 5.30 pagi Jumaat.

Bekas Ketua Polis Negara Tun Hanif Omar berkata Allahyarham Mohamed Amin, 89, dimasukkan ke hospital berkenaan sejak tiga hari lepas.

"Saya ada melawat dia (Amin) semalam dan dia tidak sedarkan diri ketika itu.

"Allahyarham sememangnya seorang yang tegas dalam melaksanakan tugas dan jasa serta pengorbanan beliau sebelum ini akan dikenang," katanya.

Allahyarham berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Polis Negara pada Januari 1979 sebelum bersara sebagai Pemangku Ketua Polis Negara pada Disember 1985.

Mohamed Amin memangku jawatan Ketua Polis Negara selepas Hanif melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di luar negara pada 1983.

Semasa hayatnya, Allahyarham pernah menyandang jawatan besar dalam PDRM, antaranya Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman serta Ketua Polis Kuala Lumpur.

Allahyarham meninggalkan isteri, Puan Sri Che Puteh Rashid dan tiga anak.

Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di Masjid Bukit Aman di sini sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Ampang selepas solat Jumaat.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan