Penyumbang Tanjak Layak Dapat Pelepasan Cukai - Berita Semasa | mStar

Penyumbang Tanjak Layak Dapat Pelepasan Cukai

Diterbitkan: Isnin, 28 Mac 2016 12:46 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Yayasan Pelajaran Mara (YPM) memperkenalkan Tabung Lonjakan Pendidikan Melayu dan Bumiputera (Tanjak) bagi mengumpul dana untuk keperluan pendidikan anak-anak Melayu dan bumiputera.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Abdul Karim Mustafa berkata, Tanjak merupakan sebuah tabung yang diwujudkan bagi membudayakan konsep penabungan ke hadapan untuk generasi akan datang secara kolektif dan berterusan.

"Tanjak merupakan platform yang lebih tersusun dan sistematik kepada orang ramai untuk turut sama menghulurkan sumbangan bagi membantu golongan yang layak menerima bantuan pendidikan.

"Selama ini YPM sudah banyak membantu orang Melayu dan bumiputera dalam bidang pendidikan. Namun kita berhasrat untuk menambah dana modal sedia ada melalui sumbangan orang ramai menerusi tanjak.

"Prinsipnya mudah, lebih banyak sumbangan yang kita dapat...lebih ramai golongan yang memerlukan dapat kita bantu," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Isnin.

Tanjak berfungsi untuk mengumpul dana bagi keperluan pendidikan anak-anak Melayu dan bumiputera.
Tanjak yang akan dilancarkan pada 31 Mac ini oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyasarkan untuk mengumpul dana pendidikan sebanyak RM1 bilion dalam masa 10 tahun.

Selain itu Abdul Karim berkata, menerusi projek Tanjak, penyumbang layak diberikan pengecualian cukai di bawah subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967.

"Ini merupakan insentif yang ditawarkan untuk menggalakkan orang ramai membuat sumbangan mereka.

"Pihak penderma tidak perlu bimbang kerana YPM akan mengeluarkan resit rasmi bagi setiap transaksi yang dibuat untuk tabung ini," katanya.

Tambah Abdul Karim, YPM menyasarkan penyumbang daripada institusi perbankan, institusi pendidikan, majlis agama Islam negeri, komuniti Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, bekas penerima bantuan Mara dan orang ramai yang berminat.
Tags / Kata Kunci: YPM , Tanjak , Abdul Karim Mustafa
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan