Cuaca Panas, 10 Rebah Ketika Perbarisan Hari Polis - Berita Semasa | mStar

Cuaca Panas, 10 Rebah Ketika Perbarisan Hari Polis

Diterbitkan: Sabtu, 26 Mac 2016 9:30 AM

Harap maaf, video tidak dijumpai.
(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Cuaca panas terik telah memberikan tekanan kepada beberapa anggota polis yang mengambil bahagian dalam Perbarisan Peringatan Hari Polis ke-209 apabila mereka pengsan dan memerlukan bantuan perubatan.

Sekurang-kurangnya 10 anggota yang rebah dalam perbarisan itu telah mencetuskan kebimbangan di kalangan orang kenamaan termasuklah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mereka telah diusung ke kawasan tertutup dan kesemua mereka telah dipulihkan.

Perbarisan pada tahun ini tidak seperti kebiasaan yang pernah dilakukan kerana ia diadakan pada waktu tengah hari disebabkan jadual ketat Najib.

Pengarah Pengurusan Bukit Aman Datuk Zulkifli Abdullah berkata anggota polis pengsan semasa perarakan bukanlah 'sesuatu yang baru'.

"Sebenarnya, kita mempunyai pelan kontigensi untuk memindahkan majlis ini di tempat tertutup tetapi siatusi tidak sampai ke peringkat itu," katanya ketika ditemui selepas majlis itu di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, Jumaat.

Najib, selepas kejadian itu telah memendekkan ucapannya kepada hanya lima minit.

“Sebelum saya tampil kehadapan untuk beri ucapan, isteri saya telah bisik kepada saya. Dia kata ‘kiss’. Rupanya, ‘kiss’ maknanya ‘keep it short and sweet’.

“Dan ini saya kira amat bertepatan kerana cuaca terlalu panas dan kita tidak berlaku adil kepada perbarisan kalau berucap terlalu panjang,” katanya.

Rosmah dipercayai berkata demikian kerana terkesan melihat beberapa anggota perbarisan polis rebah disebabkan cuaca panas.
Tags / Kata Kunci: polis rebah , Hari Polis ke-209 , Pulapol

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan