Air Mengandungi Serbuk Abate Selamat Diminum - Berita Semasa | mStar

Air Mengandungi Serbuk Abate Selamat Diminum

Diterbitkan: Rabu, 23 Mac 2016 2:43 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Cuaca panas yang disebabkan fenomena El  Nino mendorong masyarakat untuk menadah dan menyimpan air untuk kegunaan harian.

Namun, ia boleh mengundang bahaya sekiranya air yang ditadah itu tidak  ditutup rapat dan dibubuh bahan pembunuh jentik-jentik atau abate yang berfungsi merencatkan pembiakan nyamuk Aedes.

Ketua Sektor Penyakit Bawaan Vektor, Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan, Dr Rose Nani Mudin berkata kebanyakan orang tidak mengetahui  bahawa air yang telah dicampur serbuk abate mengikut sukatan yang ditetapkan adalah selamat untuk diminum.

Hasil daripada penyelidikan dan pemantauannya, Dr Rose Nani berkata masyarakat sering salah anggap bahawa bahan pembunuh jentik-jentik adalah racun atau bahan yang boleh merosakkan fungsi air bersih.

"Cuaca panas mendorong nyamuk Aedes untuk lebih aktif dan lebih kerap menggigit mangsa dari biasa, malah hujan sekali sekala memberi tempat nyamuk  boleh bertelur," kata beliau.

"Maka, antara langkah pencegahan, kita menggalakkan masyarakat menggunakan serbuk abate apabila menakung air kerana ia bertindak membunuh jentik-jentik, selain air tadahan yang telah dibubuh abate mengikut sukatan adalah selamat untuk diminum," katanya pada Rabu.

Dr Rose Nani berkata kebiasaannya setiap paket mengandungi 20 gram serbuk  abate dan orang ramai hanya memerlukan dua gram sahaja untuk setiap simpanan 18 liter air dengan kesan abate mampu bertahan sehingga tiga hingga empat minggu.

Setakat 12 Mac lepas, bilangan kes denggi yang dilaporkan adalah sebanyak 2,556 kes dengan penurunan 6.0 peratus atau 163 kes berbanding minggu sebelumnya iaitu 2,719 kes.

Jumlah kumulatif kes denggi yang dicatatkan dari Januari hingga 12 Mac pula  adalah 30,678 kes, meningkat sebanyak 6.2 peratus atau 1,794 kes berbanding tempoh sama tahun lepas iaitu 28,884 kes.

Sementara itu, beliau berkata selain gelombang haba, ekzema dan denggi yang  sinonim dengan cuaca panas, pesakit yang menghidap asma dinasihati untuk menggandakan tahap penjagaan diri.

Menurutnya, keadaan pesakit asma boleh menjadi lebih teruk bukan sahaja pada cuaca sejuk tetapi juga pada cuaca panas melampau.

Ini kerana asma tergolong dalam kategori penyakit yang sensitif kepada perubahan cuaca selain konjuntivitis dan penyakit bawaan makanan dan air seperti keracunan makanan, tifoid dan taun.

"Justeru pesakit asma perlu memastikan mereka tidak melakukan aktiviti di luar rumah terlalu lama sehingga memudaratkan sistem pernafasan dan memakai baju yang baik untuk pengudaraan," katanya, menambah amalan meminum air lebih seliter sehari bagi orang dewasa yang sihat dan rawatan segera perlu ketika menghadapi musim panas. 

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan