Pas Penerbangan Tulisan Tangan Rayani Air Disebabkan Masalah Sistem - Berita Semasa | mStar

Pas Penerbangan Tulisan Tangan Rayani Air Disebabkan Masalah Sistem

Diterbitkan: Selasa, 22 Mac 2016 2:31 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pengeluaran pas penerbangan Rayani Air menggunakan tulisan tangan yang menjadi viral di media sosial berpunca daripada masalah sistem berkaitan dengan pertukaran tarikh.

Sumber Rayani Air yang mengesahkan mengenai penggunaan pas berkenaan memberitahu mStar Online bahawa insiden berlaku apabila penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching yang dijadualkan pada 17 Mac lalu terpaksa ditunda kepada awal pagi 18 Mac.

“Bagaimanapun pas penerbangan tidak dapat dicetak pada awal pagi 18 Mac disebabkan oleh masalah sistem berkaitan dengan pertukaran tarikh.

“Insiden itu sedang disiasat dan laporan penuh mengenainya dijangka dikeluarkan pada petang ini. Laporan itu akan dihantar kepada Kementerian Pengangkutan dan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB),” katanya pada Selasa.

Difahamkan, syarikat penerbangan patuh syariah pertama Malaysia itu akan mengeluarkan kenyataan media bagi memberi penjelasan berhubung perkara tersebut.

Pada Isnin, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kementerian akan memeriksa dakwaan pas penerbangan bertulisan tangan yang dikeluarkan oleh syarikat penerbangan itu.

"Kita akan menyiasat mengapa mereka menggunakan pas bertulisan tangan sedangkan ia boleh dikeluarkan tanpa kertas dan orang ramai menggunakan telefon bimbit mereka untuk mendaftar masuk.

"Kita perlu menyiasat kes ini kerana ia boleh menjadi ancaman keselamatan," katanya.

Tiong Lai sebelum itu menegur Rayani Air kerana membatalkan penerbangan tanpa amaran dan tiada penggantian disediakan.

Katanya, Kementerian Pengangkutan boleh menggantung syarikat penerbangan yang baharu beroperasi itu jika aduan terus dibuat terhadapnya.

Pada Selasa, mStar Online melaporkan Rayani Air menegaskan pihaknya bukan sengaja membatalkan atau menyebabkan kelewatan penerbangan tetapi terpaksa melakukannya disebabkan masalah teknikal yang tidak dijangka.

Pengurus Besar Perhubungan Awamnya, Anisah Azharuddin berkata, situasi tambah rumit kerana Rayani Air hanya beroperasi dengan dua pesawat sahaja ketika ini.

Sehubungan itu, beliau memberi jaminan syarikat itu sedang menambah baik operasi bukan sahaja dari segi syariah, tetapi juga jadual penerbangan.

Tags / Kata Kunci: Rayani Air

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan