Kementerian Pengangkutan Akan Panggil Pengurusan Rayani Air

Diterbitkan: Selasa, 22 Mac 2016 6:45 PM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Kementerian Pengangkutan akan memanggil pihak pengurusan Rayani Air bagi mendapatkan penjelasan berhubung aduan pengguna mengenai perkhidmatan dan operasi syarikat penerbangan itu.

Ketua Setiausahanya Datuk Seri Saripuddin Kasim berkata kementerian belum berpuas hati dengan tindakan Rayani Air dalam memperbaiki kualiti perkhidmatan selepas diberi amaran pertama bulan lepas.

Beliau berkata kementerian tidak akan teragak-agak memberi amaran kedua jika tiada tindakan lebih konkrit dan komprehensif diambil syarikat terbabit dalam mengatasi masalah operasi seperti diadukan.

"Mungkin apa yang berlaku di Rayani Air bukan disengajakan, kerana mereka juga beri keutamaan kepada keselamatan (penumpang).

"Tetapi sebagai kementerian bertanggungjawab mengawal selia syarikat penerbangan, kita mahu mereka memberikan perkhidmatan terbaik mengikut standard ditetapkan," katanya.

Beliau membuat kenyataan itu ketika ditemui selepas melancarkan Minggu Kempen Keselamatan Malindo Air sempena ulang tahun ketiga syarikat itu di sini Selasa.

Semalam, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai dilaporkan berkata Rayani Air berdepan tindakan digantung operasi jika syarikat penerbangan itu gagal mematuhi garis panduan ditetapkan kementeriannya.

Berdasarkan standard minimum, setiap syarikat penerbangan perlu mencapai sekurang-kurangnya 80 peratus ketepatan masa ketibaan sebagai indeks prestasi utama tahunan.

Jika gagal mereka akan diberikan amaran, katanya. 

Sharipuddin sekali lagi menegaskan pengguna yang tidak berpuashati dengan perkhidmatan mana-mana syarikat penerbangan boleh mengadu terus kepada Suruhanjaya Penerbangan Malaysia yang baharu ditubuhkan.

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 12:59 PM

Hafiz Tak Mengaku Saya Isteri - Joy Revfa

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan