PRN Sarawak: PAS Tentukan Calon 20 Mac Ini - Berita Semasa | mStar

PRN Sarawak: PAS Tentukan Calon 20 Mac Ini

Diterbitkan: Ahad, 13 Mac 2016 12:59 PM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Majlis Syura PAS akan bermesyuarat pada 20 Mac ini untuk menentukan senarai akhir calon di 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 akan datang.

Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali berkata daripada 11 calon itu, seorang merupakan calon bukan Islam daripada Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Sarawak.

"Pada PRN-11 nanti, PAS akan bertanding di 11 kerusi. Daripada 11 calon itu, seorang merupakan calon bukan Islam daripada DHPP Sarawak dan kita (PAS) akan turut tampilkan seorang calon wanita pada PRN-11 nanti.

"PAS Sarawak telah menghantar senarai calon PRN-11, Majlis Syura akan semak calon ini, kelayakan mereka untuk bertanding, sebelum meluluskan penempatan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Makan Malam pelancaran manifesto parti berkenaan bertemakan "Tawaran Sejahtera Untukmu Sarawak" menjelang PRN-11 di sini, Sabtu malam.

Turut hadir Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pesuruhjaya PAS Sarawak Jofri Jaraiee.

Terdahulu dalam ucapan, Tuan Ibrahim mengumumkan 11 kerusi DUN yang akan ditandingi PAS pada PRN-11 nanti iaitu Samariang, Pantai Damai, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau, Beting Maro, Kakus, Jepak, Lambir, Pujut dan kerusi baharu, Samalaju.

Pada PRN-10, PAS bertanding di lima kerusi DUN iaitu Tanjong Datu, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau dan Beting Maro namun gagal meraih sebarang kerusi.

Di MIRI, Setiausaha PAS Sarawak Mukhtar Suhaili berkata manifesto lima perkara itu antaranya ialah memberi jaminan akan mempertahankan hak Sarawak yang termaktub dalam Perjanjian Persekutuan Malaysia 1963.

Menyokong hak pelbagai kaum dan agama di Sarawak, menuntut 20 peratus royalti minyak, menubuhkan Pusat Aduan Rakyat dan mendapatkan kemudahan asas bagi semua rakyat di Sarawak, katanya.

Tags / Kata Kunci: Sarawak
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan