Dewan Belia Perak Bukan Pameran Semata-mata - Zambry - Berita Semasa | mStar

Dewan Belia Perak Bukan Pameran Semata-mata - Zambry

Diterbitkan: Sabtu, 5 Mac 2016 3:12 PM

Para perwakilan Belia mengangkat sumpah taat setia pada majlis perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Belia Perak Sesi 1 2016/2017, Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama 2016 di Dewan DUN, Bangunan Perak Darul Ridzuan pada Sabtu. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

IPOH: Langkah mewujudkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Belia Perak bukan satu usaha bersifat 'tayangan' atau 'pameran', sebaliknya merupakan keazaman untuk membentuk generasi pelapis yang bertanggungjawab bagi mencorak kehidupan masa hadapan.

Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata DUN Belia itu merupakan medan ujian buat perwakilan untuk sama-sama memastikan isu-isu rakyat khususnya yang berkait dengan golongan muda dapat dibahaskan.

"Ia merupakan pelantar terbaik bagi anak-anak muda negeri ini mengetengahkan cara baru melihat sesuatu isu selain mempamerkan keterbukaan dalam membahaskan isu-isu berkaitan kepentingan rakyat dan negeri," katanya ketika merasmikan Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama DUN Belia Perak di sini Sabtu.

Zambry berkata walaupun anggota DUN Belia Perak tidak melalui proses pemilihan seperti pilihan raya, tetapi ia tidak mengurangkan amanah dan tanggungjawab anggota yang telah dipilih.

"Pemilihan perwakilan telah mengambil kira perwakilan dalam kalangan generasi muda yang terlibat dengan pelbagai pergerakan belia dan pertubuhan bukan kerajaan," katanya.

Tambah Zambry ketika ini terdapat kira-kira 900,000 belia di Perak dan daripada jumlah itu, hanya 20 peratus sahaja yang aktif dalam gerakan persatuan dan pertubuhan.

DUN Belia Perak mempunyai 60 anggota terdiri daripada 70 peratus lelaki dan 30 peratus wanita dari semua kaum.

Persidangan selama dua hari mulai Sabtu akan membahaskan usul di bawah tujuh jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Pembangunan Ekonomi, Usahawan, Pelancongan dan Pengantarabangsaan; Jawatankuasa Sosial, Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita serta Jawatankuasa Pendidikan, Kerjaya, Sukan, Kebudayaan dan Kesenian.

Jawatankuasa lain adalah Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Modal Insan dan Integrasi Nasional; Jawatankuasa Teknologi, Inovasi, Komunikasi dan Multimedia; Jawatankuasa Prasarana, Pembangunan, Kesihatan dan Alam Sekitar serta Jawatankuasa Pencegahan Jenayah, Masyarakat Sivil dan Patriotisme. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: DUN Belia Perak , Zambry Abd Kadir
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan