Kerbau Banteng Borneo Terancam - Berita Semasa | mStar

Kerbau Banteng Borneo Terancam

Diterbitkan: Selasa, 1 Mac 2016 10:27 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Kerbau Banteng Borneo yang terkenal dengan "sarung kaki putih" mungkin menjadi spesies seterusnya dari Sabah yang bakal pupus jika usaha pemuliharaan tidak dipertingkatkan.

"Pihak pemuliharaan menganggarkan hanya 500 banteng atau kerbau liar masih berada di habitat semulajadi mereka," kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Masidi Manjun.

"Kebimbangan saya adalah kerbau banteng yang daging dan tanduknya sentiasa dicari akan pupus dalam kehidupan kami," katanya.

Beliau menyuarakan kebimbangan kemungkinan kerbau ini boleh mengalami nasib yang sama seperti badak Borneo.

"Kita perlu melakukan pemuliharaan. Badak Borneo boleh dikatakan pupus. Sehingga kini kita mempunyai tiga ekor dan mereka tidak cukup sihat untuk menambah jumlahnya," katanya ketika melancarkan buku bertajuk Upin: A Borneo Banteng.

Masidi berkata semua pihak mempunyai peranan termasuk memastikan pengagihan tanah secara teratur untuk pertanian dan pembangunan lain bagi mengelakkan pembukaan hutan.

"Kita perlu pastikan terdapat hutan yang cukup (untuk habitat hidupan liar) melalui pengurusan tanah yang teratur," katanya

Tags / Kata Kunci: Banteng Borneo
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan