Pemuda MCA Kutuk Tindakan DAP Buat Video Parodi 'Tuhan Kemakmuran' - Berita Semasa | mStar

Pemuda MCA Kutuk Tindakan DAP Buat Video Parodi 'Tuhan Kemakmuran'

Diterbitkan: Selasa, 23 Februari 2016 11:32 PM

Chong Sin Woon

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda MCA Chong Sin Woon membidas tindakan DAP yang menggambarkan Tuhan Kemakmuran sebagai pengemis dalam video parodi parti itu, memanggilnya sebagai satu 'penghinaan'.

"Cukuplah cukup. Tuhan Kemakmuran dihormati oleh orang Cina. Ia adalah sebahagian daripada budaya kita," kata Sin Woon semasa menghadiri rumah terbuka MCA Batu pada Selasa.

Sin Woon menjelaskan sudah menjadi satu budaya dalam masyarakat Cina untuk menyambut Tuhan Kemakmuran semasa hari pertama tahun lunar.

Beliau berkata jalan keluar yang diambil DAP dengan mencaci dewa Cina semata-mata untuk menyerang kerajaan adalah hina dan telah memakan diri parti itu.

"Tidak bolehkah kita merayakan Tahun Baru Cina ini dengan aman?" katanya, mendesak DAP untuk berhenti menggunakan sambutan perayaan sebagai platform untuk menyerang pemimpin sedia ada.

Daripada memberi tumpuan kepada membuat video parodi, Sin Woon menggesa parti pembangkang supaya memberi tumpuan kepada rakyat.

Video tiga minit itu memaparkan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dan Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching menari dan menyanyi sebuah lagu popular Tahun Baru Cina, Chai Shen Dao dengan lirik diubah suai.

Dalam video berkenaan Pua dan Teo dilihat mengalu-alukan ketibaan Tuhan Kemakmuran dengan angpow merah yang diubah oleh ‘tuhan’ itu menjadi seorang lelaki berpakaian Arab yang memegang cek Ambank bernilai RM2.6 bilion.

Video itu juga menunjukkan sekumpulan orang melempar duit palsu ke udara, Pua mempamerkan cek Ambank beralamat kepada “Perdana Menteri” dan Teo bersama beg tangan bersama cincin berlian besar.

Tags / Kata Kunci: video parodi , Tony Pua , Chong Sin Woon

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan