Lebih Banyak Aduan Kes Salah Guna Media Sosial Diterima SKMM - Berita Semasa | mStar

Lebih Banyak Aduan Kes Salah Guna Media Sosial Diterima SKMM

Diterbitkan: Selasa, 23 Februari 2016 6:00 PM

- Gambar hiasan

(Ubah saiz teks)

ALOR GAJAH: Sebanyak 34 aduan diterima Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dari tahun 2015 sehingga 4 Februari lepas di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 mengenai penyalahgunaan perkhidmatan komunikasi dan media sosial.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata daripada jumlah itu sebanyak 18 kes telah didakwa manakala 12 kes masih dalam siasatan.

"Apa yang penting sekarang ini, kita teruskan sesi kesedaran untuk  memperingatkan masyarakat di luar sana bahawa kita mengakses internet untuk  dapatkan maklumat dan pada masa sama kita harus berhati-hati menggunakan kaedah internet tersebut.

"Jadi konsep kendiri penting dan ia harus bermula dari rumah, sebagai ibu bapa kita harus mendisiplinkan mereka dan sebagai cikgu di luar sana harus memantau para murid," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Wacana Media Sosial: Viral16 di Dewan Taming Sari, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Alor Gajah, Lendu, di sini Selasa.

Turut hadir Exco Komunikasi dan Koperasi, Datuk Latiff Tamby Chik; Rektor UiTM Melaka, Prof Madya Dr Mohd Adnan Hashim; Pengerusi Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), Megat Ishak Ma'amunor.

Di bawah seksyen itu, apabila seseorang disabitkan kesalahan, dia boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Dalam perkembangan lain, kementerian bercadang mengkaji keperluan  mendaftarkan semua portal berita dalam talian bagi mengekang penyebaran  maklumat palsu atau berita tidak sahih melalui internet.

Beliau berkata setakat ini tiada akta yang diwujudkan berkaitan keperluan  mendaftarkan portal dalam talian di negara ini.

"Sekarang ini kebanyakan portal berita dalam talian sering menimbulkan isu atau mengubah fakta demi menghasilkan berita sensasi yang digemari para  pembaca," katanya.

"Jadi jika ada pendaftaran seperti ini, maka isu-isu yang sering  diperkatakan dan tidak jelas kesahihannya mungkin mereka akan lebih  berhati-hati," kata Jailani.

Terdahulu Mohd Adnan berkata program Viral16 yang pertama kali dianjurkan itu bertujuan meneliti isu dihadapi pengguna media sosial selain meningkatkan pemahaman dalam fenomena viral di negara ini.

Beliau berkata melalui program itu, ia dapat membantu mewujudkan platform bagi perbincangan dan perkongsian idea tentang isu viral yang sebahagian besarnya melibatkan golongan belia sebagai kumpulan demografik pengguna terbesar media sosial.

Tags / Kata Kunci: media sosial , SKMM , Datuk Jailani Johari
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan