Operasi SAR Kru Kapal Jatuh Ke Laut Diteruskan Pagi Ini - Berita Semasa | mStar

Operasi SAR Kru Kapal Jatuh Ke Laut Diteruskan Pagi Ini

Diterbitkan: Selasa, 16 Februari 2016 10:19 AM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang kru kapal 'FMSUV FOS LEO' yang terjatuh ke dalam laut akan diteruskan pagi Selasa.

Menerusi kenyataan media Unit Perhubungan Awam Wilayah Maritim Timur (WILTIM) Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) pada Selasa, usaha SAR terhadap Sudarmin Aminuddin, 31 yang bermula sejak dua hari lepas telah dihentikan pada pukul 7 malam Isnin.

Sudarmin berasal daripada Tawau, Sabah dan dikatakan sedang menjalani latihan menyelamat "Fast Rescue Force" di atas kapal berkenaan sebelum terjatuh.

Selain itu kenyataan itu juga menyatakan bahawa sebuah kapal "MV Setiawangsa" (Syarikat Lunding Malaysia) yang membawa Kenderaan Kawalan Jauh (ROV) telah ke lokasi dan dijangka tiba pada pukul 6 pagi Selasa.

"Pada 14 Februari 2016 jam 2.10 petang, Maritime Rescue Command Centre (MRCC) telah menerima aduan berkaitan seorang kru 'Floating Production Storage Off Loading Vessel (FPSO)' dari kapal "FMSUV FOS LEO" telah jatuh ke laut.

"Lokasi kejadian di kawasan pelantar minyak Bertam lebih kurang 86.7 batu nautika (BN) dari Tanjung Berhala, Kemaman dan 5BN dari sempadan perairan negara.

"MRCC telah menghubungi Maritime Rescue Sub Centre Kuantan (MRSC) pada jam 2.17 petang dan memaklumkan tentang kejadian tersebut. Pihak kapal FMSUV FOS LEO juga telah melakukan kerja mencari dan menyelamat dengan menggunakan bot keselamatan namun tidak ditemui," katanya.

Menurut Pengarah Maritim Wilayah Timur, Laksamana Pertama Maritim Datuk Mamu Said Alee, operasi SAR telah diaktifkan pada 14 Februari 2016 pukul 3.30 petang dan Wilayah Maritim Timur (WILTIM) telah mengarahkan kapal KM Redang ke lokasi kejadian bersama tujuh penyelam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diketuai seorang pegawai dari Tanjung Gelang, Kuantan.

"Semasa kejadian, keadaan laut dengan ombak 1 hingga 1.5 meter manakala angin 20 hingga 30 kilometer sejam. Pihak TLDM Tanjung Gelang juga memaklumkan telah mengarahkan kapal KD Gempita ke lokasi kejadian untuk membantu operasi SAR.

Pada Isnin, kira-kira pukul 8.00 malam, sebuah kapal "MV Setiawangsa" (Syarikat Lunding Malaysia) yang membawa Kenderaan Kawalan Jauh (ROV) telah ke lokasi dan dijangka tiba pada pukul 6 pagi Selasa,"katanya. - BERNAMA


Tags / Kata Kunci: operasi SAR , kru kapal
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan