Novel 'Pantai Kasih' Terus Digunakan Sebagai Komponen Sastera Tingkatan Empat - Berita Semasa | mStar

Novel 'Pantai Kasih' Terus Digunakan Sebagai Komponen Sastera Tingkatan Empat

Diterbitkan: Jumaat, 12 Februari 2016 6:40 PM

Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Dasar) Datuk Seri Khairil Awang mengekalkan keputusan menggunakan buku novel 'Pantai Kasih' dalam pembelajaran Komponen Sastera (Komsas) Tingkatan Empat ketika mengadakan sidang media, Jumaat.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Novel 'Pantai Kasih' akan terus digunakan sebagai komponen sastera (Komsas) dalam pengajaran dan pembelajaran pelajar Tingkatan Empat di Melaka, Pahang, Kelantan dan Terengganu.

Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Dasar) Kementerian Pendidikan Datuk Seri Khairil Awang berkata perkara itu diputuskan sebulat suara dalam Mesyuarat Profesional Kementerian Pendidikan pada 28 Januari lepas.

Beliau berkata kementerian telah mengadakan beberapa siri perjumpaan dan perbincangan dengan pensyarah, guru cemerlang, panel penilai, penggiat bahasa  dan kesusasteraan berhubung novel karya Azmah Nordin itu.

"Perbincangan memutuskan novel Pantai Kasih mempunyai elemen dari aspek keindahan bahasa, kosa kata dan tata bahasa. Novel ini turut dapat merangsang murid berfikir secara matang dan rasional dalam membuat justifikasi," katanya pada sidang media di sini, Jumaat.

Novel berkenaan hangat dibincang dan diviralkan di media sosial kerana  didakwa terpalit dengan unsur lucah dan menonjolkan hubungan negatif antara doktor dan jururawat.

Khairil berkata teks 'Pantai Kasih' sarat dengan pelbagai isu kemanusiaan yang boleh dibincang, dihuraikan dan mengungkapkan pelbagai permasalahan serta menimbulkan kesan baik dan buruk. 

Jelasnya, setiap karya yang dipilih sebagai teks Komsas melalui proses penyaringan dan pemilihan yang ketat.

Bagi tujuan itu, Kementerian Pendidikan menubuhkan jawatankuasa dianggotai pelbagai kaum dan agama terdiri daripada pakar dalam bidang pendidikan, bahasa dan kesusasteraan, agama, psikologi dan kaunseling serta antropologi, katanya.

"Panel juga dianggotai oleh pertubuhan bukan kerajaan dan pensyarah media," katanya.

Khairil berkata penggunaan novel 'Pantai Kasih' sebagai novel Komsas Tingkatan Empat sudah memasuki tahun kedua. 

Selain 'Pantai Kasih', tiga lagi novel dipilih sebagai Komsas pelajar Tingkatan Empat mengikut zon iaitu 'Jendela Menghadap Jalan' bagi Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak; novel 'Leftenan Adnan Wira Bangsa' bagi Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negeri Sembilan; serta novel 'Di Sebalik Dinara' untuk Johor, Sarawak, Sabah dan Labuan.-- Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan