Majlis Halal Malaysia Kemudi Industri Halal Negara

Diterbitkan: Khamis, 11 Februari 2016 6:06 PM

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (tengah) pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Pembangunan dan Pengurusan Industri Halal Malaysia di Bangunan Perdana Putra, Khamis. Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed (kanan) dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Jawatankuasa Khas Kabinet Pengurusan dan Pembangunan Industri Halal Malaysia dibubarkan mulai Khamis dan digantikan dengan Majlis Halal Malaysia (MHM).

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika mengumumkan perkara itu berkata melalui MHM, pembahagian tugas mengenai perkembangan industri halal akan dibahagikan antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Halal Industry Development Corp (HDC).

"Jakim akan menumpukan terhadap proses pensijilan, tadbir urus serta perkara berkaitan Syariah manakala HDC akan memberi fokus terhadap memperkembang industri halal dan mengantarabangsakan industri itu," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat terakhir jawatankuasa kabinet itu di sini, Khamis.

Ahmad Zahid berkata, badan dan agensi lain di pelbagai kementerian, akan disatukan di bawah MHM, yang dijangkakan mampu memberi keberhasilan yang tinggi kepada industri tersebut.

"Negara kita telah lama memulakan pensijilan halal dan harus diambil beberapa langkah proaktif dalam menjadikan Malaysia sebagai negara yang sentiasa berada dibarisan hadapan dalam pengeluaran produk halal," katanya.

Ahmad Zahid menegaskan bahawa pengeluaran produk halal tidak harus tertumpu hanya kepada bahan makanan sahaja malah dikembangkan dalam bidang farmaseutikal, pelancongan, perkhidmatan serta perbankan dan insurans.

Untuk itu katanya satu akta khusus mengenai MHM akan disediakan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) dan Jakim.

Pembentangan akta itu di Dewan Rakyat dan Dewan Negara akan dilakukan selepas Jabatan Peguam Negara memuktamadkan akta itu yang akan diserahkan  oleh Jakim dan Miti selepas kelulusan Kabinet, katanya.

Mengenai Mesyuarat Jawatankuasa Induk Majlis Perundingan Islam (MPI) hari ini, Ahmad Zahid berkata mesyuarat bersetuju menubuhkan tujuh kluster yang akan dipengerusikan tokoh tertentu dalam mencari persamaan dalam pelbagai isu terutama berkaitan agama Islam.

"Setiap kluster akan melakukan percambahan fikiran dan perbincangan perbezaan yang wujud sesama mereka, dan kesemua tujuh kluster tersebut akan berjumpa semula enam bulan dari sekarang bagi mencari titik persamaan dan persetujuan," katanya.

MPI dianggotai tokoh daripada pelbagai latar belakang seperti tokoh agama,  akademik, korporat dan pemimpin badan bukan kerajaan, berperanan sebagai kumpulan pemikir bagi memberikan idea dan cadangan kepada kerajaan ke arah melaksanakan agenda pembangunan negara menurut hukum Syarak.

Mesyuarat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang dipengerusikan Ahmad Zahid, turut disertai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha dan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din.-- Bernama

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan