Prosiding Akhir 1MDB: Media Dihalang Masuk Parlimen - Berita Semasa | mStar

Prosiding Akhir 1MDB: Media Dihalang Masuk Parlimen

Diterbitkan: Khamis, 11 Februari 2016 10:30 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pihak media dihalang masuk ke bangunan Parlimen di mana Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengadakan prosiding akhir terhadap isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Prosiding itu akan menyaksikan jawatankuasa itu mendengar keterangan daripada bekas Presiden 1MDB dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Shahrol Halmi serta bekas pengerusi syarikat itu Tan Sri Mohd Bakke Salleh pada Khamis dan Jumaat.

Walaupun petugas media pada Rabu telah diberitahu bahawa jawatankuasa itu akan mengadakan sidang akhbar pada Jumaat, beberapa wartawan tetap hadir pada Khamis dengan harapan untuk mendapatkan komen daripada Mohd Bakke selepas beliau memberi keterangan.

Walau bagaimanapun, beberapa wartawan yang tiba di pondok pengawal Parlimen pada Khamis diberitahu bahawa mereka tidak dibenarkan menunggu di luar bilik di mana prosiding PAC diadakan.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata jawatankuasa itu akan mengumpulkan maklumat yang secukupnya daripada pendengaran sebelum membuat kesimpulan yang mempunyai objektif, telus dan adil.

Siasatan PAC ke atas 1MDB berterusan sejak Mei 2015.

Ketua Audit Negara juga dijadual membentangkan laporan akhir mengenai 1MDB pada 24 dan 25 Februari.
Tags / Kata Kunci: 1MDB , prosiding 1MDB , PAC , bangunan Parlimen
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan