Cadangan Peguam Negara Serangan Terhadap Kebebasan Bersuara - CIJ

Diterbitkan: Ahad, 7 Februari 2016 3:14 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Cadangan Peguam Negara untuk meningkatkan hukuman dibawah Akta Rahsia Rasmi merupakan serangan terhadap kebebasan bersuara, kata Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ).

CIJ berkata mereka terkejut dengan serangan terhadap peranan kebebasan bersuara, menulis dan menyebarkan maklumat dalam menegakkan demokrasi di Malaysia.

"Ini adalah satu petunjuk kepada sebuah kerajaan yang tidak bertoleransi terhadap kritikan dan takut terhadap akauntabiliti.

"Satu kes 'shooting the messenger' untuk mengalih perhatian daripada isu sebenar iaitu tadbir urus yang baik dan ketelusan dalam sistem demokrasi," kata kumpulan tersebut dalam satu kenyataan pada Ahad.

Jelas CIJ lagi, cadangan tersebut memberi isyarat bahawa kerajaan menggunakan semua undang-undang untuk menyekat dan mengawal hak rakyat dalam kebebasan bersuara.

"Kami ingin mengingatkan peguam negara bahawa hak kebebasan bersuara di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan termasuk hak untuk mendapatkan maklumat," katanya.

Menurut kumpulan itu, kebocoran yang dilaporkan baru-baru ini seolah-olah menjadi petunjuk kepada kegagalan kerajaan dalam menangani isu akauntabiliti dan ketelusan.

"Perlindungan sumber tetap menjadi salah satu perlindungan dan prinsip yang kuat, bukan sahaja untuk etika kewartawanan yang baik tetapi sebagai tonggak hak orang ramai untuk mengetahui dan menuntut akauntabiliti daripada kerajaan.

"Ia membolehkan media memainkan peranan penting dalam mendedahkan salah laku dan merangsang perdebatan awam mengenai perkara penting," kata CIJ yang menggesa AG untuk menghalang cadangan tersebut.

Sementara itu, Gerakan Media Marah (Geramm) menyifatkan kenyataan Mohamed Apandi sebagai ugutan secara terang-terangan dengan mengatakan bahawa tindakan mengancam media yang hanya menjalankan tugas melaporkan pekara yang mempunyai kepentingan awam adalah tidak wajar.

"Penggunaan sumber oleh akhbar tidak bermaksud untuk mensabotaj kerajaan tetapi mengejar kebenaran," kata Geram.

Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) masih belum bersedia untuk mengeluarkan sebarang komen mengenai perkara ini.

"Beliau (Mohamed Apandi) hanya berkata kerajaan sedang mengkaji untuk meminda undang-undang pada masa ini, biarkan mereka buat keputusan muktamad dan NUJ akan memberi reaksi balas sewajarnya," kata Presiden NUJ, Chin Chung Siew.

Jabatan Peguam Negara (AGC) sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan hukuman kepada mereka yang membocorkan rahsia rasmi negara.

Dalam satu temubual ekslusif bersama Sin Chew Daily, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata kes kebocoran rahsia rasmi telah meningkat dan media sentiasa melaporkan berita mengenainya dengan memetik sumber.

Beliau berkata Pejabat Peguam Negara sedang meneliti pindaan Akta Rahsia Rasmi 1972 untuk menghukum mereka yang membocorkan rahsia kerajaan termasuk penjawat awam, orang awam dan pengamal media yang enggan mendedahkan sumber berita mereka.

Menurut Mohamed Apandi, hukuman yang sedang dipertimbangkan adalah penjara seumur hidup dan 10 kali sebatan.

"Di sesetengah negara, membocorkan rahsia rasmi adalah satu kesalahan serius. Seperti di China di mana kesalahan itu membawa hukuman mati," katanya.

Mohamed Apandi menegaskan sekiranya wartawan cuba melindungi atau enggan mendedahkan sumber mereka, dianggap bekerjasama dengan pensabotaj.

"Kami mungkin mendakwa wartawan yang enggan mendedahkan sumber mereka.
Tags / Kata Kunci: wartawan , CIJ , Geramm , NUJ

iklan

Video

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Kolumnis

iklan

Iklan