Pengecualian Visa: Malaysia, China Pastikan Keselamatan Tidak Terjejas

Diterbitkan: Selasa, 2 Februari 2016 12:34 PM

Ahmad Zahid (berdiri, kiri) melihat urusan pemprosesan visa kepada rakyat China ketika melawat Pusat Sehenti Visa Malaysia di Beijing, Selasa. Foto Bernama

(Ubah saiz teks)

BEIJING: Malaysia akan bekerjasama dengan pihak berkuasa China bagi memastikan keselamatan tidak terjejas dengan pelaksanaan visa untuk pelancong warga China ke Malaysia, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata, China akan menyediakan senarai syak dan data biometrik kepada Malaysia.

"Walaupun kita mahu pelancong China datang ke sini, kedua-dua negara perlu melihat isu jenayah rentas sempadan dan keganasan supaya kita tidak akan menerima kesan buruk dengan pengecualian visa ini," katanya yang juga Menteri Dalam Negeri bercakap kepada pemberita melihat urusan pemprosesan visa kepada rakyat China ketika melawat Pusat Sehenti Visa Malaysia di Beijing, Selasa.

Ahmad Zahid berkata, beliau turut akan mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya, Menteri Keselamatan Awam China, Guo Shengkun dan setiausaha jawatankuasa hal ehwal perundangan dan politik bagi parti komunis China, Meng Jiangzhu berhubung menangani jenayah rentas sempadan dan keganasan.

"Kita tidak mahu Malaysia menjadi pusat transit buat suspek warga China untuk pergi ke negara ketiga," katanya.

Malaysia memperkenalkan beberapa langkah untuk memudahkan permohonan visa bagi menarik lebih ramai pelancong China, termasuk pengecualian bayaran visa pada tahun lalu dan memperkenalkan visa elektronik (e-visa) tahun ini.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa pelancong dari China akan dikecualikan daripada visa untuk melawat Malaysia dari 1 Mac sehingga 31 Disember tahun ini.

iklan

Video

Jumaat, 18 Ogos 2017 12:33 PM

Temui Cincin Pada Lobak Selepas 13 Tahun Hilang

Jumaat, 18 Ogos 2017 12:00 PM

Jantina Belum Tahu Lagi! - Ezzaty Abdullah

Jumaat, 18 Ogos 2017 8:00 AM

#akuStar: Slash - Melodi Kasih

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Kolumnis

iklan

Iklan