Syor Mesyuarat Penuh Majlis PBT Disiar Secara Langsung Di Internet - Berita Semasa | mStar

Syor Mesyuarat Penuh Majlis PBT Disiar Secara Langsung Di Internet

Diterbitkan: Isnin, 1 Februari 2016 8:59 AM

(Ubah saiz teks)

TANJUNG MALIM: Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan mengesyorkan agar mesyuarat penuh ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara disiarkan secara langsung menerusi laman sesawang.

Katanya langkah itu penting bagi memberi maklumat kepada masyarakat sejauh mana PBT menjalankan peranannya memberi perkhidmatan kepada penduduk tempatan.

"Ia juga penting untuk memastikan rakyat memahami setiap usaha yang dilaksanakan PBT, terutamanya dalam aspek pengurusan kewangan dan pelaksanaan program di kawasan setempat.

"Langkah itu secara tidak langsung akan membolehkan setiap usaha transformasi yang direncana kerajaan dapat disampaikan kepada rakyat akar umbi dengan lebih berkesan," katanya selepas melakukan tinjauan inisiatif 1Malaysia Youth City (1MYC) di sini Ahad.

Abdul Rahman berkata setakat ini enam PBT telah menyahut cadangan itu dan maklum balas yang diberikan amat memberangsangkan.

Beliau menghuraikan mengenai kenyataannya semalam yang menyarankan agar PBT lebih telus dan terbuka dalam perkongsian maklumat bersama penduduk setempat.

Abdul Rahman berkata langkah itu juga akan dapat mengelak PBT daripada dikritik selain memastikan tiada pihak memanipulasi sesuatu maklumat hingga boleh menimbulkan fitnah.

Sementara itu, Abdul Rahman berkata pihaknya sedang dalam proses membina tiga aplikasi baharu iaitu Kepochi, Orang-e dan Teduh.

Semua aplikasi ini akan dilancarkan di platform Android dan iOS pada Februari atau Mac.

"Aplikasi Kepochi ini membolehkan orang ramai membuat aduan permasalahan mereka seperti jalan berlubang dan aduan itu akan terus sampai kepada pihak berkuasa tempatan.

"Orang-e pula mampu memadankan pembeli dengan penjual tempatan serta untuk berkongsi kereta manakala aplikasi Teduh berfungsi mencarikan pembeli bagi unit hartanah kediaman Bumiputera yang tidak terjual," katanya.--Bernama

Tags / Kata Kunci: PBT , Abdul Rahman Dahlan , 1MYC
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan