Sarawak Makin 'Panas' - Berita Semasa | mStar

Sarawak Makin 'Panas'

Diterbitkan: Ahad, 31 Januari 2016 8:57 AM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Suhu demam pilihan raya di Sarawak semakin meningkat selepas Tan Sri Adenan Satem membuat pengumuman mengejutkan dengan menyatakan bahawa hari pengundian mungkin diadakan pada 30 April depan.

Secara kebetulan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi juga berada di negeri ini pada Sabtu untuk menghadiri acara-acara yang berasingan.

Ahmad Zahid yang berada di Sibu memberitahu pemberita bahawa beliau akan membuat sekurang-kurangnya dua kunjungan dalam tempoh sebulan ke Sarawak namuan kini menetapkan bahawa akan berada di sini sebanyak tiga kali pada bulan Februari.

Pada Jumaat malam, ketika majlis pelancaran seminar pilihan raya kecil kawasan Satok, Adenan membuat kejutan apabila mengumumkan 18 April sebagai hari penamaan calon dan 30 April sebagai hari mengundi bagi PRN akan datang.

Katanya, beliau telah mencadangkan tarikh-tarikh ini semasa mesyuarat dengan SPR.

Namun presiden parti komponen Barisan Nasional kedua terbesar di Sarawak iaitu PRS, Tan Sri James Masing turut terkejut dengan pengumuman itu.

"Ketua Menteri nyatakan kepada kami kemungkinan ia diadakan pada bulan April. Namun apabila beliau terus umumkan tarikh dan bukannya SPR...ia adalah satu kejutan," kata Masing kepada The Star.

Sambil menyifatkan langkah Adenan sebagai "tidak pernah berlaku sebelum ini", beliau berkata: "Tetapi kerana beliau telah memenuhi SPR, jadi saya anggap pengumuman beliau sudah diaturkan".

"Sebagai ketua parti komponen Barisan, tugas saya adalah untuk memastikan parti bersedia untuk mempunyai pilihan raya. Dan kami bersedia."

Begitu juga Presiden SUPP, Datuk Dr Sim Kui Hian berkata bahawa parti itu yang terlibat dalam krisis pembahagian kerusi dengan parti serpihan iaitu UPP, juga menyatakan kesediaan mereka.

"Kami bersedia untuk pilihan raya negeri," kata Dr Sim.

Walau bagaimanapun, Rise of Sarawak Efforts (Rose), iaitu NGO versi Bersih di negeri ini mengecam pengumuman Adenan.

"Selepas gabenor bersetuju dengan pembubaran Dewan Undangan Negeri, ia adalah tanggungjawab SPR untuk membuat keputusan mengenai tarikh penamaan calon dan pengundian," kata ketuanya Ann Teo yang juga seorang peguam.

Beliau berkata Adenan telah membelakangkan Perlembagaan negeri.

Tags / Kata Kunci: Adenan Satem , SPR
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan