'Abang Bomba Sasa' Bakar Semangat Golongan Muda - Berita Semasa | mStar

'Abang Bomba Sasa' Bakar Semangat Golongan Muda

Diterbitkan: Sabtu, 30 Januari 2016 10:21 AM

Ezam Aziery Mamat sentiasa menjadi inspirasi buat golongan muda.

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Dia sangat menawan, sihat dan cergas sehingga mampu menjadi inspirasi kepada golongan muda.

Gara-gara otot dan badan sasanya, Ezam Aziery Mamat yang memegang gelaran Mr Malaysia 2015 (kategori middleweight) dan Mr Wonderful Bomba 2015 sentiasa menjadi perhatian walaupun ketika bertugas menyelamatkan nyawa dan harta benda daripada kebakaran.

Namun, bagi bapa berusia 32 tahun ini, apa yang dimilikinya sedikit sebanyak dimanfaatkan untuk Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Ezam berkata adalah lebih mudah untuk bercakap dengan golongan muda, lelaki dan perempuan bagi menggalakkan mereka menyertai badan beruniform itu.

"Selepas kebakaran, banyak kali juga remaja yang datang bercakap dengan saya atau meminta autograf saya!

"Saya mengambil kesempatan itu dengan menasihatkan mereka mengenai bagaimana untuk kekal cergas sambil memberi mereka maklumat yang berguna mengenai tugas kami," katanya.

Ezam berkata tugasnya memerlukan dirinya sentiasa menjaga kesihatan supaya dirinya sentiasa berwaspada dan yakin dalam menjalankan tugas.

"Jadi saya akan mengingatkan semua golongan belia untuk cergas dan menjaga kesihatan serta tidak melibatkan diri dalam aktiviti negatif," katanya kepada The Star.

Ezam berkata dia melakukan senaman sebelum dan selepas kerja atau pada hari-hari cutinya.

"Saya rasa untuk lelaki yang menyertai badan beruniform, terutamanya di barisan hadapan, sangat penting untuk kekal cergas," kata ahli bomba pertama yang memenangi gelaran Mr Malaysia (middleweight).
Tags / Kata Kunci: badan sasa , Ezam Aziery Mamat , Bomba
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan