236 Pelancong Dihalang Masuk Sabah - Berita Semasa | mStar

236 Pelancong Dihalang Masuk Sabah

Diterbitkan: Jumaat, 29 Januari 2016 12:01 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Jabatan Imigresen Sabah telah menolak kemasukan 236 pelancong asing ke negeri ini sepanjang tahun lepas.

Pengarahnya Musa Sulaiman berkata tindakan itu dibuat apabila pelancong terbabit tidak memenuhi syarat kemasukan sebagai pelancong tulen.

"Jabatan tidak teragak-agak untuk menghalang kemasukan pelawat yang dipercayai mengancam keselamatan atau menggugat keharmonian negeri Sabah.

"Dalam usaha menjamin tahap keselamatan tinggi, para pegawai Imigresen di pintu-pintu masuk telah diarahkan untuk melaksanakan pemeriksaan lebih teliti terhadap penumpang yang masuk dan keluar dari negeri ini," katanya pada sidang akhbar mengenai pencapaian jabatan itu sepanjang tahun lepas di sini, Jumaat.

Musa berkata jabatan tersebut juga telah mewajibkan pemeriksaan biometrik terhadap semua pelawat, manakala sistem senarai semak penumpang sentiasa dikemaskini.

Beliau turut memberitahu jabatan itu telah menahan seramai 18,874 pendatang asing tanpa izin (PATI) tahun lepas menerusi operasi bersepadu Jabatan Imigresen, Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Di samping itu, kita juga telah menghantar pulang seramai 27,769 tahanan (termasuk yang berada di pusat-pusat tahanan sementara pada tahun sebelumnya) melibatkan warga Filipina, Indonesia, Pakistan, India dan China," katanya.

Musa turut mengumumkan waktu operasi di Pos Kawalan Imigresen Sindumin, Sabah dan Merapok, Sarawak dilanjutkan dari 6 pagi hingga 10 malam kepada 6 pagi hingga 12 tengah malam mulai 1 Feb ini.

"Perlanjutan waktu operasi ini diharapkan dapat meningkatkan kegiatan ekonomi dan sosial masyarakat, khususnya di Sabah dan Sarawak," katanya.

Ketika ditanya mengenai Program Penggajian dan Penempatan Semula PATI yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Pengubahsuaian Bajet 2016 semalam, Musa berkata Jabatan Imigresen Sabah akan meneliti kaedah bersesuaian dalam membantu industri menggaji pekerja asing.

"Jabatan juga telah beberapa kali menjalankan program pemberian permit kerja sah kepada PATI yang bekerja di Sabah sebelum ini. 

Tags / Kata Kunci: Sabah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan