Mardi Bakal Mula Projek Tanaman Beras Istimewa - Ahmad Shabery - Berita Semasa | mStar

Mardi Bakal Mula Projek Tanaman Beras Istimewa - Ahmad Shabery

Diterbitkan: Khamis, 21 Januari 2016 5:15 PM

(Ubah saiz teks)

KEPALA BATAS: Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) bakal memulakan projek baharu untuk menghasilkan  padi istimewa dengan bijirin yang lebih panjang, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata Malaysia harus menghasilkan beras berkualiti supaya dapat  dieksport demi kepentingan strategi ekonomi negara untuk masa depan.

Menurutnya sehingga hari ini, Malaysia terpaksa mengimport kebanyakan beras istimewa seperti beras wangi dari Jepun dan Thailand.

"Sudah tiba masanya untuk kita membangunkan keupayaan kita sendiri menghasilkan beras istimewa ini dan saya telah meminta MARDI untuk memulakan  projek itu," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Pusat Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi Padi MARDI di sini Khamis.

Beliau berkata Malaysia sudah lama berjaya menghasilkan benih beras istimewa namun belum digunakan secara besar-besaran oleh petani di sini.


"Penanaman beras istimewa ini mengambil masa dan kalau kita mulakan sekarang, ia akan mengambil lima tahun baru boleh tanam secara besar-besaran di jelapang padi," katanya.

Beliau berkata pelbagai proses perlu dilalui seperti benih yang dihasilkan itu perlu mendapat pengesahan keupayaannya dan ketahanan terhadap penyakit sebelum dibenar ditanam secara komersial.

Sementara itu, Ahmad Shabery berkata kementerian bersedia dalam menghadapi kemungkinan fenomena El Nino yang dijangka menjejaskan hasil tanaman dan perikanan.

Beliau berkata kementerian menyediakan pam bagi membekalkan keperluan air ke kawasan yang berkemungkinan dilanda musim kering akibat fenomena itu.

Menurut laporan Jabatan Meteorologi Malaysia cuaca panas dan kering yang berlaku di Perlis dan Kedah, dijangka dialami seluruh Semenanjung pada  penghujung Januari hingga Mac ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan