Kabinet Setuju Tiga Daripada Empat Cadangan Transformasi Parlimen - Azalina - Berita Semasa | mStar

Kabinet Setuju Tiga Daripada Empat Cadangan Transformasi Parlimen - Azalina

Diterbitkan: Khamis, 21 Januari 2016 5:43 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kabinet telah bersetuju dengan tiga daripada empat teras cadangan pindaan Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat bagi pelaksanaan transformasi Parlimen, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau berkata teras cadangan yang diterima dalam mesyuarat Kabinet semalam adalah pindaan berkenaan pertanyaan-pertanyaan jawab lisan, mewujudkan Kamar Khas dan mewujudkan Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri.

Bagaimanapun, katanya Kabinet membuat keputusan untuk menangguhkan cadangan teras pindaan keempat iaitu mewujudkan Jawatankuasa-Jawatankuasa Pilihan yang baharu.

"Cadangan tersebut ditangguhkan sehingga ahli-ahli Jawatankuasa Kabinet tersebut selesai membuat kajian pelaksanaan sistem Jawatankuasa-Jawatankuasa  Pilihan di Parlimen negara-negara lain seperti di Australia, Kanada dan United Kingdom.

"Hasil awal kajian ini dijangka diketahui sebelum persidangan Dewan bermula pada 7 Mac 2016 nanti," katanya dalam kenyataan, Khamis.

Azalina berkata cadangan bagi pelaksanaan transformasi Parlimen itu akan dirujuk semula kepada Yang DiPertua Dewan Rakyat untuk dibentangkan bagi mendapat persetujuan anggota-anggota Dewan.

Keputusan untuk mendapatkan kelulusan Jemaah Menteri mengenai pindaan itu dibuat pada Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang juga Ketua Whip Barisan Nasional pada 7 Januari lepas. -- Bernama


   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan