MH370: Carian Tidak Akan Diperluaskan Tanpa Petunjuk Baharu - Berita Semasa | mStar

MH370: Carian Tidak Akan Diperluaskan Tanpa Petunjuk Baharu

Diterbitkan: Rabu, 13 Januari 2016 2:52 PM

(Ubah saiz teks)

SYDNEY: Pasukan pencarian multinasional MH370 tidak akan memperluaskan zon carian di selatan Lautan Hindi tanpa petunjuk baharu mengenai lokasi tepat pesawat yang dikatakan karam.

Lebih dari 80,000 km persegi dasar laut telah dicari dengan rapi, menurut Biro Keselamatan Pengangkutan Australia pada Rabu  dalam kemas kini mingguannya.

Pencarian penuh seluas 120,000 km persegi akan siap pada pertengahan tahun ini, kata biro itu.

Kerajaan Australia, Malaysia dan China memerlukan 'maklumat baharu yang boleh dipercayai yang membawa kepada pengenalpastian lokasi tertentu pesawat' sebelum kawasan carian boleh terus dikembangkan, kata biro itu dalam kenyataannya.

Penerbangan MH370 dalam perjalanan ke Beijing dari Kuala Lumpur pada Mac 2014 hilang dengan 239 orang di atas kapal.

Penyiasat membuat kesimpulan bahawa seseorang yang berada di atas kapal sengaja mematikan peranti pengesanan pesawat dan pesawat menghala ke selatan sebelum terjunam ke dalam laut di luar pantai barat Australia.

Satu-satunya bukti kukuh dari pesawat Boeing Co 777 setakat ini adalah komponen sayap yang terdampar di Pulau Reunion, kira-kira 3,800km dari zon carian, Julai lalu.

Pada Disember, analisis baharu laluan penerbangan dan komunikasi satelit memberi lebih tumpuan terhadap kemungkinan tapak bangkai pesawat dan sejak itu kapal-kapal telah memberi tumpuan di hujung selatan zon carian. -The Straits Times/Asia News Network
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan