Hentikan Perlombongan Bauksit Demi Isu Kesihatan - Berita Semasa | mStar

Hentikan Perlombongan Bauksit Demi Isu Kesihatan

Diterbitkan: Khamis, 7 Januari 2016 12:16 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perlombongan bauksit perlu dihentikan sama sekali jika pencemaran sungai tidak boleh dielakkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata bahawa satu-satunya cara untuk mengelakkan risiko kesihatan dari perlombongan bauksit adalah dengan menghentikannya walaupun kesannya akan berlaku dalam tempoh jangka panjang.

"Adalah baik apabila perlombongan bauksit (di Pahang) telah berhenti selama tiga bulan. Tetapi dalam isu ini, aspek yang paling penting adalah agar sungai-sungai kita tidak tercemar," kata Subramaniam.

Beliau berkata ia adalah sukar bagi pengusaha lombong untuk mengelakkan bahan-bahan lebihan yang dihasilkan daripada aktiviti perlombongan bauksit daripada memasuki sungai.

"Jika sungai tercemar, maka pandangan saya ialah kementerian tidak perlu membenarkan perlombongan bauksit sama sekali," katanya pada sidang akhbar di sini, Khamis.

Pada Rabu, kerajaan telah mengeluarkan arahan penggantungan selama tiga bulan ke atas semua aktiviti perlombongan bauksit di Pahang.

Tags / Kata Kunci: Bauksit
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan