Penumpang Cerita Detik Cemas Feri Langgar Tongkang - Berita Semasa | mStar

Penumpang Cerita Detik Cemas Feri Langgar Tongkang

Diterbitkan: Khamis, 7 Januari 2016 5:06 PM

Sebuah feri MB Zuhairi dalam perjalanan dari Semporna ke Tawi-Tawi, Filipina, karam malam Rabu. Menurut pihak bomba kesemua 158 penumpangnya selamat dalam kejadian pukul 8.30 malam itu. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

SEMPORNA: Masih trauma dan tidak mahu menaiki feri lagi adalah antara luahan dikongsi penumpang feri 'MV Zuhairi Port Kelang yang karam selepas terlanggar sebuah tongkang di kawasan satu kilometer dari pesisir pantai Semporna, malam Rabu.

Menceritakan detik cemas itu, Darwisha Desiato Ayub, 47, berkata dalam kejadian kira-kira 8 malam itu, kesemua penumpang feri agak panik malah ada penumpang berteriak ada tongkang di hadapan.

Mungkin kapten kapal tidak mendengar jeritan penumpang lalu melanggar tongkang itu, katanya ketika ditemui pemberita di sini, hari ini.

Darwisha yang baru saja menyelesaikan urusan Imigresen di Filipina itu memaklumkan bahawa feri berkenaan membawa penumpang berlebihan.
Sepatutnya feri bertolak awal tetapi sebab ramai penumpang yang ingin pulang namun feri bertolak lewat kira-kira pukul 2 petang dari Bongao, katanya.

Feri yang mengangkut 160 penumpang iaitu 50 orang warga Malaysia dan 110 warga Filipina dari Bongau, Kepulauan Tawi-Tawi, Selatan Filipina dilaporkan berlanggar dengan sebuah tongkang kosong yang tidak memasang lampu.

Turut terlibat, 10 penumpang kanak-kanak manakala 24 penumpang yang cedera akibat kejadian itu menerima rawatan di Hospital Semporna.

Sementara itu, Nordiana Ayub berkata beliau berada dalam keadaan trauma dengan kejadian itu dan tidak mahu menaiki feri lagi.

Penumpang berusia 23 tahun itu cedera di tangan kiri dan kini dirawat di Hospital Semporna sebagai pesakit luar.

Norain Abd Naip, 39, yang lebam di muka pula melahirkan rasa syukur kerana tiada kejadian buruk menimpa dirinya serta penumpang lain susulan bantuan pantas dihulurkan pelbagai agensi keselamatan negara ketika kejadian.

Anggota Dewan Undangan Negeri Senalang Datuk Seri Nasir Sakaran bersyukur apabila semua penumpang feri 'MV Zuhairi' itu selamat dan meminta semua pengusaha termasuk kapal serta bot agar mengutamakan aspek keselamatan bagi mengelak insiden demikian berulang.

Kejadian berlaku sewaktu malam dan saya difahamkan tongkang itu tidak memasang lampu hingga mengakibatkan kemalangan.

Aspek keselamatan seperti memasang lampu perlu diutamakan, jangan ambil ringan, katanya ketika dihubungi.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan