Malaysia Kutuk Keras Ujian Bom Hidrogen Bawah Tanah Korea Utara - Berita Semasa | mStar

Malaysia Kutuk Keras Ujian Bom Hidrogen Bawah Tanah Korea Utara

Diterbitkan: Rabu, 6 Januari 2016 10:45 PM

Datuk Seri Anifah Aman

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Korea Utara menjalankan ujian bom hidrogen bawah tanah pada Rabu, yang mencabuli Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Malaysia mahu Korea Utara  menghentikan sebarang ujian lanjut dan mematuhi sepenuhnya Resolusi Majlis Keselamatan PBB bagi mengekalkan keamanan dan keselamatan di peringkat serantau dan antarabangsa.

Beliau berkata tindakan negara itu menjalankan ujian tersebut merupakan  suatu bentuk penentangan yang serius kepada rejim pelucutan dan pengawalan senjata antarabangsa.

"Malaysia amat kesal dengan insiden terbaharu ini yang merupakan ancaman berbahaya kepada keamanan dan keselamatan di peringkat serantau dan antarabangsa," katanya dalam kenyataan di sini Rabu.

Beliau berkata tindakan Korea Utara itu juga menjejaskan usaha-usaha global ke arah mencapai matlamat sejagat mengenai pelucutan senjata secara lengkap dan menyeluruh.

Tindakan-tindakan Korea Utara itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini hanya menyumbang kepada peningkatan ketegangan di peringkat serantau serta menjejaskan prospek keamanan yang berkekalan di Semenanjung Korea dan dunia secara amnya, kata beliau.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan