Anak Panda: Pengunjung Ke Zoo Negara Meningkat - Berita Semasa | mStar

Anak Panda: Pengunjung Ke Zoo Negara Meningkat

Diterbitkan: Khamis, 24 Disember 2015 1:10 PM

Anak panda betina yang kini berusia empat bulan menguap sebaik terjaga daripada tidurnya di Pusat Konservasi Panda Gergasi Zoo Negara.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pengunjung ke Zoo Negara bertambah kira-kira 10 peratus, iaitu mencatat sebanyak 13,200 orang sejak anak panda yang dilahir di zoo itu mula dipamerkan kepada orang ramai sejak 17 November lepas.

Timbalan Presiden Zoo Negara Rosly Ahmat Lana berkata sebelum itu, jumlah  pengunjung ke zoo sehingga 24 November adalah seramai 12,000 orang, dan dalam masa tidak sampai sebulan jumlah pengunjung meningkat sebanyak 1,200 orang.

Anak panda kepada pasangan panda gergasi Xing Xing dan Liang Liang dari China menjadi daya tarikan orang ramai untuk melihat sendiri anak panda itu dengan lebih dekat pada musim cuti sekolah ini meskipun keadaan cuaca di ibu negara tidak menentu, katanya kepada Bernama di sini, Khamis.

Beliau berkata walaupun musim hujan, orang ramai tetap mengunjungi Zoo Negara dan anak panda menjadi tumpuan pengunjung di sini.

"Anak panda itu dipamerkan selama satu jam dari 2.30 petang hingga 3.30 petang dan setakat ini ia (anak panda) dapat menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling," katanya.

Rosly berkata anak panda itu menunjukkan tahap kesihatan yang menggalakkan sejak pertama kali dipamerkan dengan kenaikan berat badan kepada lapan kilogram berbanding 6.2 kilogram sebelum ini dan perkembangan anak panda itu akan terus dipantau.

Anak panda yang dilahirkan pada 18 Ogos lepas ditempatkan di dalam bilik kaca telah dipamerkan selepas tiga bulan dilahirkan.

Rosly berkata berikutan peningkatan jumlah pengunjung, pihak Zoo Negara bercadang untuk melanjutkan waktu pameran di masa akan berdasarkan kesesuaian keadaan dan keadaan anak panda itu.

Ibu dan bapa kepada anak panda itu telah dipinjamkan oleh kerajaan China sebagai simbol jalinan hubungan diplomatik 40 tahun antara Kuala Lumpur dan Beijing, tiba di negara ini pada 21 Mei 2014.

Sementara itu, pertandingan menamakan anak panda gergasi itu yang  dianjurkan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) yang berakhir pada 17 Disember lepas, telah mendapat 22,830 penyertaan.

Keputusan pertandingan secara dalam talian itu dijangka diumumkan menjelang Februari depan bersempena sambutan Tahun Baharu Cina di Zoo Negara, menurut kementerian itu dalam satu kenyataan baru-baru ini.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: panda , Xing Xing , China , Zoo Negara
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan