SPRM Perlu Pemimpin Strategik Hadapi Perubahan Semasa - Berita Semasa | mStar

SPRM Perlu Pemimpin Strategik Hadapi Perubahan Semasa

Diterbitkan: Isnin, 7 Disember 2015 12:55 PM

Abu Kassim Mohamed.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dalam mendepani arus transformasi serta cabaran semasa bagi mencegah rasuah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memerlukan lebih ramai pemimpin strategik berbanding pemimpin operasi, kata Ketua Pesuruhjayanya Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Selain penambahbaikan operasi, beliau berkata kepakaran, strategi, dasar serta sumber manusia yang bijak dan tepat pada tempatnya adalah penting dalam usaha membawa SPRM ke peringkat lebih tinggi.

"SPRM memerlukan perubahan yang lebih besar seiring keperluan dan tuntutan semasa. Lazimnya jika seseorang pemimpin operasi itu mahir dalam siasatan, dia akan fokus kepada bidang itu sahaja dan jika mahir dalam pencegahan, mereka tertumpu kepada pencegahan sahaja. 

"Tetapi pemimpin strategik bukan sahaja mempunyai pengetahuan, malah mampu mengenal pasti perubahan semasa dan persekitaran serta bijak mengendali perubahan tersebut, katanya ketika ditemui Bernama pada program 'Integrity-Based Leadership', di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA), baru-baru ini.

Menyentuh tentang perubahan masyarakat hari ini yang menuntut ketelusan dalam siasatan kes-kes tertentu SPRM, Abu Kassim tidak menyangkal situasi berkenaan sememangnya jauh berbeza jika dibandingkan dengan tempoh 10 tahun lepas.

"Cabaran hari ini adalah kita berhadapan dengan 'public demand' yang meminta SPRM supaya lebih telus. Mereka mahu melihat sejauh mana SPRM bijak menerangkan kepada masyarakat akan sesuatu perkara dan sejauh mana kita bebas serta tegas dalam menjalankan tugas. 

"Justeru, sekarang SPRM mengubah dasar untuk menjadi lebih telus dalam menjelaskan tindakan-tindakan (yang diambil SPRM), namun pada masa sama mengambil kira batasan undang-undang," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: SPRM , pemimpin strategik
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan