Kerajaan Ulangi Jaminan Tak Benarkan IPTA Naik Yuran Pengajian - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Ulangi Jaminan Tak Benarkan IPTA Naik Yuran Pengajian

Diterbitkan: Ahad, 6 Disember 2015 3:13 PM

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Ahad sekali lagi mengulangi janji kerajaan untuk tidak membenarkan universiti awam menaikkan yuran pengajian bagi pelajar prasiswazah.

Timbalan perdana menteri berkata jaminan itu dibuat demi kebajikan pelajar universiti awam meskipun peruntukan kepada sektor pendidikan tinggi berkurangan dalam Bajet 2016.

"Pengurangan peruntukan kira-kira RM2.4 bilion (berbanding tahun sebelumnya) untuk Kementerian Pendidikan itu tidak sepatutnya dijadikan alasan oleh universiti untuk menaikkan yuran pengajian.

"Saya yakin faktor ini tidak akan menjadi penghalang kepada kemajuan dan pembangunan di universiti, malah pengurangan bajet kali ini mempunyai hikmah yang tersembunyi apabila berpotensi menonjolkan sifat berdaya tahan sesebuah universiti awam dalam mengharungi cabaran ekonomi semasa," katanya.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika merasmikan Persidangan Kepimpinan Mahasiswa Nasional (Pemanas) di sini Ahad.

Teks ucapan timbalan perdana menteri dibacakan Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Masrizal Muhammad.

Ahmad Zahid menarik perhatian bahawa sejak dua tahun lepas, kementerian berkenaan telah memberi mandat kepada universiti untuk mencari 30 peratus sumber kewangan sendiri.

Beliau yakin semua institusi pengajian tinggi awam (IPTA) akan mampu menyerap keadaan ini dan melihatnya sebagai satu cabaran baharu dunia pendidikan tinggi negara.

"Sesungguhnya, inilah masanya universiti awam melipatgandakan usaha bagi menjana pendapatan sendiri bagi membantu menampung perbelanjaan universiti," katanya.

Sementara itu, Ahmad Zahid menekankan golongan muda menerapkan elemen inovasi dan kreativiti untuk muncul sebagai usahawan berjaya.

"Hari ini, inovasi menjadi begitu penting dan kritikal dalam menentukan tahap kemajuan dan pembangunan bagi sesebuah ketamadunan.

"Kejayaan sesebuah negara atau masyarakat juga banyak bergantung kepada kepimpinan yang bersifat kreatif dan inovatif," kata Ahmad Zahid.

Katanya, generasi masa depan harus mempunyai tahap kepedulian sosial yang tinggi dan bijak membuat imbasan persekitaran komuniti, masyarakat mahupun negara.

Program hari ini disertai 250 mahasiswa dari pelbagai IPTA sebagai platform bertukar pandangan dan melahirkan idea bernas menerajui tranformasi negara.

Ia merupakan program yang berlangsung sempena Perhimpunan Agung UMNO 2015 minggu depan.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan