Pemandu Dan Penumpang Uber, GrabCar Tidak Dilindungi Insurans - Berita Semasa | mStar

Pemandu Dan Penumpang Uber, GrabCar Tidak Dilindungi Insurans

Diterbitkan: Ahad, 6 Disember 2015 10:43 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penumpang Uber dan GrabCar meletakkan diri mereka dalam risiko, menurut pemandu teksi, dengan undian dalam talian menunjukkan bahawa orang ramai lebih gemar menggunakan perkhidmatan yang dikawal selia ini.

Presiden Persatuan Pengusaha Teksi Wilayah Persekutuan dan Selangor (Perpekli) Datuk Aslah Abdullah berkata penumpang Uber dan GrabCar tidak dilindungi oleh insurans.

"Jika berlaku kemalangan, siapa yang akan bayar? Mereka mahu kereta yang bagus dan perkhidmatan yang datang dalam masa lima minit. Tetapi akibatnya...siapa yang akan bayar?," katanya kepada The Star.

Tinjauan dalam talian yang dilakukan sejak 25 November hingga 3 Disember oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) menunjukkan bahawa 70.3 peratus daripada 46,265 pengundi memihak perkhidmatan ini.

Ia juga menunjukkan bahawa 89.1 peratus daripada pengundi tidak berpuas hati dengan pemandu yang mengenakan kadar tambang teksi berlebihan atau tidak menggunakan meter.

Aslah berkata, pemandu teksi tidak akan melakukannya jika penguatkuasaan lebih tegas dikenakan ke atas mereka.

Beliau juga berkata rakyat tidak harus memberi galakan kepada pemandu-pemandu ini dengan menaiki teksi mereka dan membayar harga yang tinggi.

Timbalan Pengerusi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M) Kamarudin Mohd Hussain berkata SPAD gagal menyediakan perkhidmatan teksi yang lebih baik menyebabkan rakyat memilih Uber dan GrabCar.

"Siapakah yang dapat beri jaminan bahawa aktiviti menyalahi undang-undang ini adalah selamat?" tanya beliau, merujuk kepada perkhidmatan perkongsian pemanduan itu.

Katanya, masih terdapat banyak masalah dalam industri ini, dan bertanya adakah SPAD benar-benar mampu menanganinya.

Setiausaha Agung Persatuan Pemandu Teksi Aplikasi Kuala Lumpur (Pertapps), Apriman Darlis mengakui bahawa pemandu yang tidak menggunakan meter membawa kepada kebencian awam untuk menaiki teksi.

Beliau berkata adalah menjadi tanggungjawab SPAD untuk mendidik pemandu-pemandu supaya tidak menipu pelanggan mereka.

Namun, beliau tidak menyokong perkhidmatan seperti Uber dan Grabcar, sambil menambah kadar mereka adalah lebih rendah berbanding kadar meter teksi menyebabkan pendapatan pemandu teksi akan terjejas.

Sebuah portal melaporkan bahawa pemandu Uber dan GrabCar serta penumpang mereka tidak boleh menuntut insurans kerana perkhidmatan itu adalah aktiviti komersial.
Tags / Kata Kunci: Uber , GrabCar , insurans
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan