PKR Sedia Bincang Dengan MP Sabah, Sarawak Untuk Tangani Isu-Isu - Berita Semasa | mStar

PKR Sedia Bincang Dengan MP Sabah, Sarawak Untuk Tangani Isu-Isu

Diterbitkan: Sabtu, 28 November 2015 5:00 PM

Mohamed Azmin Ali dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika mengadakan sidang media pada Sabtu. -fotoTHESTAR

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: PKR bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan ahli parlimen Barisan Nasional (BN) Sabah dan Sarawak  untuk menyelesaikan isu-isu di negeri itu.

Timbalan Presidennya Azmin Ali dalam satu sidang akhbar pada Sabtu berkata perbincangan perlu diadakan memandangkan kebajikan rakyat menjadi taruhan dan pakatan politik yang baharu adalah kaedah terbaik untuk melihat permasalahan tersebut.

"Setiap kali kita bersidang di Dewan Rakyat, ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak sentiasa menyuarakan masalah mereka.

"Oleh itu, kita menyeru mereka berkerjasama menjaga kepentingan rakyat memandangkan negeri mereka sangat menyumbang kepada ekonomi tetapi tidak banyak yang diperolehi sebagai balasan," katanya sambil menambah dengan perbincangan ia akan mewujudkan suara rakyat Sabah dan Sarawak yang lebih kuat.

Azmin berkata ahli-ahli PKR di Sabah dan Sarawak boleh menjadi tuan rumah kepada pertemuan di sana dan melibatkan ahli Parlimen kedua-dua belah jurang politik bagi membincangkan perkara-perkara seperti bajet untuk pembangunan dan sebagainya.

"Demi kepentingan rakyat kita perlu berfikir apa yang perlu dibincangkan dan dilakukan secepat mungkin," katanya.

Sebelum itu, Presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam ucapan dasar di kongres PKR berkata, pakatan politik baharu perlu diperkenalkan di Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata, jika semua 47 ahli Parlimen di Sabah dan Sarawak keluar BN dan mewujudkan sebuah persekutuan baharu, sudah tentu mereka dapat bersuara untuk rakyat.

"Gabungan itu boleh berunding dengan BN dan Pakatan Harapan untuk mendapatkan yang terbaik bagi rakyat Sabah dan Sarawak," katanya.
Tags / Kata Kunci: MP Sabah dan Sarawak , Azmin Ali , isu Sabah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan