Kami Hormati Keputusan DUN Sabah - Tian Chua - Berita Semasa | mStar

Kami Hormati Keputusan DUN Sabah - Tian Chua

Diterbitkan: Khamis, 26 November 2015 10:50 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata beliau menghormati keputusan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah melarang beliau dan rakan sejawatan dalam parti, Nurul Izzah Anwar daripada memasuki negeri itu.

Larangan tersebut berhubung dengan pertemuan Nurul Izzah dengan Jacel H.Kiranm, anak perempuan bekas ketua pengganas kumpulan bersenjata Sulu, Jamalul Kiram III di Filipina.

"Kami tidak sangsi lagi untuk menghormati (keputusan) kerajaan negeri Sabah dan Sarawak mengharamkan kami daripada memasuki (negeri-negeri itu) kerana mereka mempunyai hak untuk berbuat demikian," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Khamis.

Ahli Parlimen Batu, bagaimanapun, berkata larangan itu sepatut dilakukan berdasarkan perlindungan keselamatan dan keamanan rakyat Sabah dan bukan bergantung kepada tohmahan dan dakwaan oleh sesetengah individu.

Persidangan DUN Sabah pada Khamis meluluskan usul khas melarang kedua-duapemimpin parti pembangkang itu daripada memasuki negeri itu susulan pertemuan kontroversi dengan Jacel.

Jacel telah memuat naik empat keping gambar mengenai pertemuan 9 November itu di akaun Facebooknya, sekali gus mengundang kemarahan pelbagai pihak di negara ini.

Tian Chua berkata beliau dan 'tunggu dan lihat' sama ada beliau juga akan dipanggil oleh polis untuk siasatan lanjut selepas mereka meminta Nurul Izzah memberi kenyataan petang Jumaat.

Tags / Kata Kunci: Tian Chua
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan