PM Ada Hak Tentukan Bilangan Menteri, Timbalan Menteri - Berita Semasa | mStar

PM Ada Hak Tentukan Bilangan Menteri, Timbalan Menteri

Diterbitkan: Selasa, 24 November 2015 11:31 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perdana menteri mempunyai hak prerogatif untuk menetapkan bilangan menteri dan timbalannya dalam Kabinet semasa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata bagaimanapun pemilihan menteri dan penentuan saiz Kabinet biasanya ditentukan perdana menteri berdasarkan kesesuaian dan keperluan semasa.

"Kita tidak boleh semata-mata membandingkan bilangan menteri antara pentadbiran perdana menteri sekarang dan lepas-lepas.

"Setiap menteri yang dilantik mempunyai portfolio serta bidang tugas masing-masing yang telah dikhususkan," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Ngeh Koo Ham (Beruas-DAP) di Dewan rakyat, Selasa.

Koo Ham bertanya mengapa Datuk Seri Najib Tun Razak memerlukan begitu ramai menteri dan timbalan di bawah pentadbirannya berbanding perdana menteri sebelum ini serta pentadbiran negara lain.

Pentadbiran semasa Najib mempunyai 37 menteri dan 32 timbalan menteri.

Mengulas lanjut Azalina berkata, mengambil kira keadaan dunia tanpa sempadan dan Malaysia yang mempunyai pelbagai latar belakang dan budaya, kerajaan perlu memikul pelbagai tugas dan tanggungjawab untuk memastikan negara terus aman, makmur dan sentosa.

"Justeru menteri dan timbalan menteri telah dilantik di bawah portfolio masing-masing untuk memastikan segala perancangan dan agenda yang dirangka dapat dilaksanakan dengan berkesan seterusnya memberi manfaat kepada rakyat,” katanya.

Tags / Kata Kunci: Dewan Rakyat , Kabinet
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan