Polis Panggil Nurul Izzah Beri Keterangan Pertemuan Jacel Kiram - Berita Semasa | mStar

Polis Panggil Nurul Izzah Beri Keterangan Pertemuan Jacel Kiram

Diterbitkan: Selasa, 24 November 2015 7:00 PM

Nurul Izzah Anwar.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis telah memanggil Nurul Izzah Anwar untuk diambil keterangannya berhubung pertemuan dengan 'puteri' Sulu, Jacel Kiram, bagaimanapun Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu masih belum berbuat demikian.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh berkata, polis akan mengambil jalan keluar menerusi Seksyen 111 Kanun Prosedur Jenayah bagi mengeluarkan perintah bertulis untuk mengarahkan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu tampil memberikan keterangannya.

"Kita faham beliau mempunyai kekangan masa berikutan kedudukan dan komitmen hariannya, jadi kita akan tunggu untuk beberapa hari.

"Tetapi sekiranya beliau masih tidak tampil, kita akan menggunakan seksyen 111 KPJ," katanya pada sidang media di Cheras, Selasa.

Mohmad berkata, polis menyiasat Nurul Izzah di bawah Seksyen 124 Kanun Keseksaan atas Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012 berikutan pertemuan beliau dengan Jacel.

"Terdapat lebih 90 laporan polis terhadap beliau yang dibuat di seluruh negara, tetapi kebanyakannya dari Sabah," katanya.

Ditanya sekiranya polis turut memanggil Naib Presiden PKR, Tian Chua berhubung pertemuan itu, Mohmad berkata, tumpuan mereka kini adalah Nurul Izzah.

"Kita lihat apa yang Nurul Izzah katakan dahulu, kemudian baharu kita lihat beliau (Tian Chua)," katanya.

Jacel Kiram merupakan anak kepada Jamalul Kiram III yang mengarahkan seramai 200 tentera Sulu menceroboh Sabah pada Februari 2013.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan