'Puteri' Sulu Dakwa Dilabel Sebagai Pengganas - Berita Semasa | mStar

'Puteri' Sulu Dakwa Dilabel Sebagai Pengganas

Diterbitkan: Sabtu, 21 November 2015 5:29 PM

Jacel Kiram (kanan) bersama Nurul Izzah.

(Ubah saiz teks)

DIKEMASKINI

PETALING JAYA: 'Puteri' Sulu, Jacel H. Kiram Hasan mendakwa bahawa dia kini dilabelkan sebagai pengganas oleh rakyat Malaysia yang "terdesak" dalam cubaan untuk memberikan justifikasi mengenai tuntutan mereka terhadap Sabah.

"Dalam satu cubaan untuk menjustifikasi rampasan tanah Sabah, rakyat Malaysia yang terdesak menggelarkan Puteri Jacel Kiram yang menawan, tersenyum manis, mudah didekati sebagai seorang pengganas," kata Jacel menerusi halaman Facebooknya.

Tulisan lain di 'posting' beliau dalam bahasa Tagalog.

Jacel turut menyalin artikel The Star mengenai kemungkinan Nurul Izzah Anwar akan dikenakan tindakan sebagai ahli parlimen kerana didakwa tidak setia kepada negara. 

Khamis lalu, media sosial digemparkan dengan sekeping gambar yang memaparkan Nurul Izzah bersama Jacel sambil memegang poster "Release Anwar Immediately".

Nurul Izzah mempertahankan pertemuannya dengan Jacel, dengan mendakwa bahawa ia diaturkan oleh pihak berkuasa Filipina semasa lawatan delegasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 9 November lalu. Beliau menegaskan bahawa senarai tetamu telah diputuskan oleh tuan rumah.

Jacel merupakan anak kepada Sultan Sulu Jamalul Kiram III yang mengarahkan pencerobohan di Lahad Datu pada 2013.Tags / Kata Kunci: puteri Sulu , Nurul Izzah Anwar , Jacel Kiram

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan