Sistem Radar Di Resort Kesan Pencerobohan Di Pantai Timur Sabah - Berita Semasa | mStar

Sistem Radar Di Resort Kesan Pencerobohan Di Pantai Timur Sabah

Diterbitkan: Jumaat, 20 November 2015 9:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Seorang pengusaha resort di pantai timur Sabah telah memasang sistem radar ringkas yang boleh mengesan penceroboh sehingga jarak enam kilometer.

Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Rashid Harun berkata resort itu terletak di Pulau Mataking, berhampiran Sandakan.

Semua pengusaha resort laut harus mempunyai sistem seperti itu, katanya ketika bercakap mengenai isu-isu keselamatan di Zon Keselamatan Timur Sabah, di Persidangan Sulu Sulawesi di sini, Khamis.

Beliau juga menggesa operator untuk memasang CCTV (kamera litar tertutup) yang akan membantu pasukan keselamatan melindungi kawasan.

Rashid berkata pasukan keselamatan telah menerima maklumat orang ramai bahawa penculikan untuk dijadikan tebusan oleh kumpulan yang beroperasi dari selatan Filipina telah mensasarkan ahli perniagaan, bukan sahaja pelancong, di Sabah sekarang.

Beliau berkata mereka merancang untuk menuntut sebanyak RM50 juta bagi setiap ahli perniagaan yang diculik.

Keselamatan di sepanjang pantai timur Sabah sedang diperketatkan, terutamanya laluan laut yang diketahui sering digunakan oleh penculik dan penyeludup, katanya.

Beliau berkata pihak berkuasa telah mengisytiharkan terumbu dan pulau-pulau di sekitar Pulau Sabangkat, berhampiran Semporna, sebagai kawasan larangan.

Ini akan menyebabkan sekatan bagi semua bot dari kawasan yang ditetapkan semasa tempoh tertentu.

Beliau berkata lapan laluan di luar pantai, yang digunakan oleh penjenayah untuk berulang alik di antara Sabah dan pulau-pulau selatan Filipina, telah dikenal pasti dan akan dipantau.

Pasukan keselamatan juga berjaga-jaga terhadap pulau-pulau di luar Sitangkai yang telah digunakan sebagai kawasan pementasan oleh kumpulan jenayah sebelum memasuki perairan Sabah.

Rashid berkata keselamatan pantai bertambah berkesan, berdasarkan jumlah pendakwaan terhadap mereka yang menyeludup seseorang ke Sabah  yang menunjukkan peningkatan enam kali ganda  sepanjang tahun lalu.

Menjamin sempadan laut di Sabah bukanlah sesuatu yang mudah kerana ia berdekatan dengan beberapa pulau Filipina, katanya.

Tetapi pasukan keselamatan telah menggagalkan sekurang-kurangnya lapan pencerobohan tahun ini dan kekal berjaga-jaga, katanya.

Rashid mengadu bahawa beberapa pengusaha resort tidak memberikan kerjasama, enggan memberi ruang kepada anggota keselamatan di dalam bot yang mengangkut tetamu mereka.

Beliau berkata pengusaha tidak mahu anggota keselamatan berada di atas kapal keselamatan kerana ia mengambil tempat duduk pelancong, mengurangkan keuntungan mereka.


Tags / Kata Kunci: Esscom , sistem radar , pengusaha resort
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan