Malaysia Semakin Hampir Sertai Program Pengecualian Visa AS - Berita Semasa | mStar

Malaysia Semakin Hampir Sertai Program Pengecualian Visa AS

Diterbitkan: Jumaat, 20 November 2015 8:00 AM

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia semakin hampir menjadi salah sebuah negara yang menyertai Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat selepas menandatangani perjanjian bagi meningkatkan kerjasama dalam mencegah dan memerangi jenayah serius (PCSC).

Perjanjian itu membentangkan keperluan penting bagi Malaysia memenuhi syarat untuk pengecualian visa.

Pra-syarat lain adalah Keselamatan Dalam Negeri Arahan Presiden No. 6 (HSPD 6), yang ditandatangani di Washington pada 8 Oktober.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata PCSC juga akan membolehkan Malaysia menerima 1.2 juta data cap jari biometrik pengganas dan mereka yang disyaki pengganas.

"Pangkalan data ini akan digunakan oleh pihak polis untuk memantau dan mengesan pengganas dan suspek pengganas.

"Ia juga boleh digunakan untuk menyaring pengganas asing yang mungkin menggunakan Malaysia sebagai transit," katanya kepada media selepas menyaksikan majlis menandatangani PCSC di antara Ketua Setiausaha kementerian Datuk Seri Alwi Ibrahim dan Duta AS ke Malaysia Joseph Yun, Khamis.

Beliau berkata Malaysia serius dalam memerangi keganasan dan akan bekerjasama dengan Interpol dan entiti keselamatan yang lain untuk memastikan bahawa rantau ini bebas daripada sebarang ancaman keganasan.

Dr Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata 38 negara termasuk Brunei dan Singapura telah layak untuk program pengecualian visa.

"Mudah-mudahan kita akan menjadi yang ke-39. Saya berharap ia akan dimuktamadkan tidak lama lagi, "katanya.

Yun berkata kedua-dua negara mencapai kemajuan yang menakjubkan dalam tempoh 18 bulan lalu, sambil menambah Malaysia setakat ini menjadi negara yang paling cepat dalam memenuhi keperluan program.

"Kita telah mencapai dua perjanjian penting tetapi kita perlu mengkaji semula di mana kita berada.

"Tiada tempoh masa yang ditetapkan tetapi dalam pengalaman saya, saya amat yakin kesimpulan boleh dibuat tidak lama lagi," katanya.

HSPD-6, bertujuan untuk mengintegrasikan maklumat untuk kegunaan keganasan manakala perjanjian PCSC memperuntukkan pertukaran salingan data dan maklumat biometrik dan biografi untuk tujuan penguatkuasaan undang-undang.

Malaysia semakin hampir untuk menyertai Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat selepas menandatangani perjanjian itu bagi meningkatkan kerjasama dalam mencegah dan membanteras jenayah yang serius.

Perjanjian itu, melambangkan satu prasyarat penting bagi Malaysia untuk memenuhi syarat pengecualian visa.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan