PAS Kini 'Pembangkang Tak Rasmi' Di P.Pinang - Berita Semasa | mStar

PAS Kini 'Pembangkang Tak Rasmi' Di P.Pinang

Diterbitkan: Khamis, 19 November 2015 6:27 PM

Datuk Takiyuddin Hassan

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: PAS mengisytiharkan parti itu sebagai 'pembangkang tidak rasmi' di Pulau Pinang dan menggesa kerajaan negeri menumpukan perhatian kepada kebajikan rakyat, bukannya politik.

"Kami pembangkang yang matang, kami adalah pembangkang kepada bekas rakan kami.

"Sudah tentu, Umno masih pembangkang dan kami juga menentang Umno, sebab itu saya katakan kami pembangkang tidak rasmi," Datuk Takiyuddin Hassan kepada pemberita di Parlimen, Khamis.

Setiausaha Agung PAS itu menambah beliau telah menjangkakan pemecatan 300 ahli  PAS yang pernah memegang jawatan dalam Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti Pulau Pinang (JKKK).

"Ia adalah sesuatu yang kita dijangka memandangkan hubungan tegang kita dengan mereka.

"Sebelum ini kita telah meminta ahli-ahli kita untuk menjalankan tugas mereka seperti biasa dan hari ini kita mendapati mereka telah dibuang kerja. Kami menerimanya dan walaupun apa yang telah berlaku kita akan terus berkhidmat kepada rakyat apabila diperlukan, "katanya.

Takiyuddin berkata, PAS di Pulau Pinang akan terus melakukan apa yang diperlukan bagi mendapatkan wang dan membantu rakyat.

"Perlu juga difahami bahawa terdapat 1,083 ahli JKKK di Pulau Pinang. Selepas apa yang berlaku ini masih terdapat hampir 800  lagi daripada mereka.

"Kita bimbang tentang beberapa kawasan yang tidak mendapat perkhidmatan yang diperlukan tetapi kita akan menyelesaikannya," katanya.

Pada Rabu, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan timbalannya Datuk Mohd Rashid Hasnon mengumumkan pemecatan 300 ahli JKKK di Pulau Pinang.

Katanya pemecatan itu telah dibuat pada bulan Oktober dan mereka yang disingkirkan telah pun digantikan dengan orang-orang yang menyokong penuh kerajaan Pakatan Harapan.

"Kami telah meneliti semua ahli PAS di JKKK dan mengeluarkan surat penamatan kepada mereka yang tidak menyokong Pakatan Harapan," katanya.
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan