PAS Keluar Arahan, Larang Debat Husam-Mustafa - Berita Semasa | mStar

PAS Keluar Arahan, Larang Debat Husam-Mustafa

Diterbitkan: Khamis, 19 November 2015 7:05 PM

Datuk Husam Musa

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: PAS telah mengeluarkan perintah larangan ke atas ahli-ahlinya berhubung debat, khususnya antara Adun Salor Datuk Husam Musa dan Pengarah Pilihan Raya parti Datuk Mustafa Ali seperti yang dicadangkan, atas dakwaan rundingan kerajaan perpaduan PAS-Umno .


Setiausaha agung parti Datuk Takiyuddin Hassan berkata, Husam  adalah sama dengan mana-mana anggota parti lain, dan PAS tidak membenarkan perkara-perkara dalaman dibincangkan secara terbuka.

"Saya ingin menjelaskan bahawa kita tidak membenarkan perbahasan atau perbincangan di luar parti. Oleh itu, saya secara peribadi telah mengeluarkan surat kepada Husam untuk hadir di hadapan 'Dewan Harian' untuk beliau memberi penjelasan.

"Saya juga telah memberitahunya bahawa dia boleh membawa semua bukti rundingan penggabungan antara PAS dan Umno pada 2008," katanya.

Takiyuddin berkata, Husam perlu hadir ke 'Dewan Harian' pada tengahari 24 November untuk membuat penjelasan.

"Terdapat 11 daripada kita termasuk presiden, timbalan presiden, setiausaha dan sebagainya," katanya.

Ditanya apa yang akan berlaku jika Husam tidak hadir, Takiyudin berkata: "Kami akan jelaskan perkara itu apabila tiba masanya."

Beliau juga menegaskan bahawa perintah larangan akan dikenakan ke atas ahli-ahli yang mempersoalkan tentang peraturan parti di Kelantan.

"Orang ramai perlu mempunyai fakta-fakta betul dan berusaha ke arah memegang integriti parti. Walaupun ada kebebasan, ia perlu mempunyai had-hadnya, "katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan