China Mahu RCEP Dimuktamadkan Segera - Najib - Berita Semasa | mStar

China Mahu RCEP Dimuktamadkan Segera - Najib

Diterbitkan: Selasa, 17 November 2015 11:46 PM

Najib Tun Razak.

(Ubah saiz teks)

MANILA: China mahu Perkongsian Ekonomi Menyeluruh Serantau (RCEP) yang melibatkan 16 negara dimuktamadkan secepat mungkin, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya telah memaklumkan kepada beliau bahawa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri sedang mengatur pelbagai mesyuarat untuk membincangkan tentangnya dan memuktamadkannya pada akhir 2016," katanya selepas mesyuarat dua hala dengan Presiden China, Xi JinPing di sini.

RCEP ialah perjanjian perdagangan bebas yang dirundingkan oleh 10 negara ASEAN, China, Australia, Jepun, Korea Selatan, New Zealand dan India.

Selain memiliki hampir separuh daripada penduduk dunia, gabungan pengeluaran ekonomi-ekonomi RCEP tahun lepas berjumlah US$22.7 trilion yang menyumbang kira-kira 29.3 peratus daripada pengeluaran dunia.

Menurut Najib, dalam pertemuan selama 45 minit itu, China turut mengulangi minatnya untuk menyertai proses bidaan Projek Kereta Api Laju yang menghubungkan Malaysia-Singapura.

Pertemuan itu diadakan di luar Sidang Kemuncak Para Pemimpin Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) ke-23 di sini.

Malah, pertemuan itu turut diadakan atas permintaan China.

Perdana Menteri berkata, Presiden Xi turut menyampaikan penghargaan terhadap kepemimpinan Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN ketika ini.

Najib berkata, Xi turut menjelaskan secara terperinci mengenai pembaharuan ekonomi yang dilaksanakan Beijing bagi menggandakan saiz ekonominya menjelang tahun 2020 berbanding pada 2010.

"Walaupun China sedang mengalami kelembapan, China yakin ia akan tetap mencapai pertumbuhan tujuh peratus tahun ini," katanya.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata, Presiden Xi turut menekankan mengenai kepentingan inovasi, produktiviti dan industri pertanian.

"Satu daripada perkara yang saya bincangkan adalah mengenai potensi untuk perdagangan dalam mata wang tempatan (renminbi).

"Ketika ini, hanya satu peratus daripada perdagangan dua hala menggunakan mata wang tempatan. Justeru itu, terdapat skop yang amat besar untuk menggunakan mata wang tempatan pada masa depan," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: China , Malaysia , RCEP
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan