Pemimpin Hadiri Sidang Asean Dikawal Ketat UTK Bukit Aman

Diterbitkan: Isnin, 16 November 2015 8:10 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Barisan pemimpin dunia yang menghadiri Sidang Kemuncak Asean akan dikawal ketat Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman.

Pasukan tersebut ditugaskan untuk melindungi keselamatan pemimpin dari Amerika Syarikat (AS), Rusia, China, Jepun dan India yang akan berada di ibu negara pada minggu ini.

Komander UTK, SAC Datuk Hazani Ghazali berkata selain ditugaskan untuk melindungi tujuh pemimpin 'berisiko tinggi', anggotanya juga akan bersiap sedia sebagai pasukan tindak balas krisis.

Dengan 300 pegawai dan anggota bertugas sepanjang sidang kemuncak itu, Hazani berkata UTK telah menjalani latihan sejak beberapa bulan lalu untuk mengasah kemahiran mereka.

"Kami melatih anggota kami dalam pelbagai aspek termasuk kemahiran pemanduan dan bagaimana untuk menangani ancaman keganasan. Kami juga dilatih untuk pemindahan segera sekira berlaku kecemasan," katanya dalam satu temubual bersama The Star.

Hazani Ghazali.

Selepas latihan selama beberapa bulan, Hazani berkata masih terdapat beberapa aspek yang perlu dipertingkatkan tetapi secara keseluruhannya, beliau berpuas hati.

"Berdasarkan maklumat risikan, tiada ada sebarang ancaman tetapi anggota saya bersedia untuk berdepan sebarang kemungkinan. Yakinlah bahawa mereka akan mengawal ketat semua pemimpin yang ditugaskan untuk mereka lindungi.

"Keselamatan mereka adalah keutamaan kami," katanya.

Hazani berkata pasukannya berada dalam keadaan berwaspada.

"Kami akan melindungi semua pemimpin ini daripada sebarang ancaman asing atau domestik dengan apa jua sekalipun," katanya.

Beliau berkata, anggota yang dipilih merupakan mereka yang mempunyai potensi besar untuk berdepan operasi berisiko tinggi.

"Kami hanya menurunkan anggota terbaik untuk memastikan sidang kemuncak berjalan dengan lancar," katanya.

Sejak awal penubuhannya, taktik dan pengaruh utama UTK berasal dari Jerman “Grenz­schutz­gruppe 9 der Bundespolizei” atau lebih dikenali sebagai GSG 9.

Unit tersebut turut dipengaruhi taktik yang digunakan Bahagian Aktiviti Khas, satu bahagian di bawah Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat.

iklan

Video

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Rabu, 6 Disember 2017 6:51 PM

Sherry Ibrahim Tak Hilang, Masih Laris

Rabu, 6 Disember 2017 2:00 PM

"Makin Ramai Nak Taja Saya" - Wany Hasrita

Kolumnis

iklan

Iklan