Serangan 'Deja Vu' Buat Dr Noorul Ainul Di Paris - Berita Semasa | mStar

Serangan 'Deja Vu' Buat Dr Noorul Ainul Di Paris

Diterbitkan: Sabtu, 14 November 2015 7:31 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Selepas mengalami kejadian penuh huru-hara semasa serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat, Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Datuk Seri Dr Noorul Ainur Mohd Nur sekali lagi berdepan keadaan sedemikian apabila kota raya Paris diserang pada Jumaat.

"Saya berada di Amerika Syarikat semasa serangan 11 September dan terkandas di sebuah tempat bernama Elizabeth kerana tiada penerbangan keluar dari situ,"katanya.

Serangan di Amerika Syarikat dan Paris mungkin berlaku pada skala berbeza tetapi ia menyebabkan berlakunya situasi yang tiada siapa pun mahu terlibat dengannya, katanya kepada Bernama dalam temu bual menerusi telefon dari ibu negara Perancis itu.

Menurut laporan, Paris menyatakan lebih 100 orang terbunuh dalam serangan Jumaat malam itu yang berlaku di sebuah dewan konsert, restoran-restoran di pusat bandar dan berdekatan Stade de France.

Noorul Ainur pada masa ini menghadiri Persidangan Agung Ke-38 Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO) merupakan pengerusi baharu Suruhanjaya Sains UNESCO bagi penggal 2015-2017, berkata beliau perlu berada di Paris untuk membentangkan Laporan Lisan Suruhanjaya Sains pada sesi pleno 18 November ini.

Dr Noorul Ainur Mohd Nur


Menceritakan tentang hari yang dilaluinya itu, Noorul Ainur berkata beliau telah menghadiri mesyuarat dengan Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Tinggi Perancis pada 3 petang dan berlangsung sehingga 5.30 petang Jumaat.

"Kami keluar makan malam kira-kira 7.30 malam dan kembali ke hotel pada 9 malam. Apabila tiba di bilik, saya menonton berita terkini mengenai serangan disebuah restoran Kemboja di sini, tetapi saya fikir ia insiden kecil, lalu saya tidur," katanya.

"Masa tengah malam, pegawai-pegawai mengejutkan saya dan memberitahu keluarga cuba menghubungi saya. Pada ketika itu, barulah saya sedar bahawa serangan di Paris adalah pada skala yang lebih besar daripada apa yang saya fikirkan mulanya dan lebih 100 orang telah terbunuh," katanya.

Noorul Ainur berkata anggota delegasi Malaysia yang menghadiri persidangan itu bersama-sama dengannya, juga selamat.

"Saya nasihatkan mereka supaya jangan keluar dari hotel. Saya turut meminta dua daripada pegawai berkenaan supaya pulang ke Malaysia esok (Ahad)," katanya.

Nur Afifah Ijap, Penolong Pengarah Perancangan Strategik, Jabatan Standard Malaysia, sebuah agensi di bawah MOSTI, adalah seorang daripadanya.

"Ia sememangnya pengalaman yang menakutkan. Kami harap dapat tiba di Malaysia dengan selamat," katanya menerusi mesej WhatsApp.-Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan