Zahid Seru Kumpulan Tarekat Disusun, Progresif - Berita Semasa | mStar

Zahid Seru Kumpulan Tarekat Disusun, Progresif

Diterbitkan: Sabtu, 7 November 2015 8:46 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyeru agar setiap kumpulan tarekat di Malaysia disusun atur supaya bukan sahaja menepati hak ilmu tetapi lebih dinamik dan progresif dalam memberikan sumbangan kepada masyarakat, negara dan agama.

Justeru, beliau menyarankan supaya setiap pejabat agama di setiap negeri mencontohi Jabatan Mufti Negeri Sembilan dalam mewujudkan Jalsah Tarekat Sufiyyah yang bertanggungjawab mewujudkan enakmen tarekat untuk mengawal dan memantau aktiviti tarekat.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata demikian dalam ucapanya pada Majlis Zikir Perdana 2015 anjuran Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (Pertama) di sini, Sabtu.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha dan Yang Dipertua Pertama, Datuk Ashari Ibrahim.

Pertama didaftarkan secara rasmi pada 11 Sept lepas sebagai pertubuhan yang sah di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Ahmad Zahid berharap agar Pertama turut dapat bersama-sama membantu dan saling bekerjasama dalam menangani fahaman-fahaman yang terkeluar daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah seperti fahaman syiah, sekularisme, liberalisme dan lain-lain.

Mereka perlu meningkatkan cinta kepada Allah dan Rasul dan berpegang teguh dengan salah satu daripada empat Mazhab iaitu Mazhab Syafie, Hanafi, Maliki dan Hanbali, katanya.

"Amat penting bagi membendung fahaman-fahaman yang terkeluar daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah bagi mengekalkan keharmonian dalam negara," tegasnya.

Katanya beliau difahamkan terdapat pelbagai golongan yang ada dalam Pertama seperti tuan-tuan guru pondok dan madrasah, pensyarah, ahli perniagaan, aktivis badan bukan kerajaan dan ahli badan professional.

"Justeru , saya mendoakan agar Pertama dapat membuat pembaharuan dan pembetulan dalam memainkan peranan positif ke arah membina insan madani sekali gus mewujudkan satu institusi yang tersohor dalam pembangunan dakwah dan kerohanian," katanya.

Tags / Kata Kunci: Tarekat , Ahmad Zahid Hamidi
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan