Malaysia Memerlukan Sosma - Gani Patail - Berita Semasa | mStar

Malaysia Memerlukan Sosma - Gani Patail

Diterbitkan: Rabu, 4 November 2015 8:12 AM

Abdul Gani Patail.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia memerlukan Akta Kesalahan-Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas)(Sosma) 2012 tetapi ia bergantung tentang bagaimana ia ditafsir dan dilaksanakan, kata Tan Sri Abdul Gani Patail.

Dalam ucapan pertama di khalayak ramai selepas tempoh perkhidmatannya sebagai Peguam Negara berakhir Julai lepas, Abdul Gani berkata akta itu masih diperlukan untuk melindungi negara daripada sebarang ancaman keganasan. 

Ketika berucap pada forum bertajuk 'Sosma - Wolf in Sheeps Clothing', Abdul Gani berkata, Sosma masih digunakan dan harus dipatuhi semua pihak.

Forum anjuran Majlis Peguam itu diadakan di bangunan majlis berkenaan, di sini malam Selasa.

"Keperluan Sosma terbukti banyak berguna terutama dalam kes Lahad Datu dan siasatan terhadap IS...tidak syak lagi, yang menimbulkan kontroversi sekarang ialah memperluaskan penggunaan akta itu meliputi kesalahan keselamatan lain yang termaktub di bawah jadual baharu akta tersebut," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Abdul Gani berkata, beliau tidak dapat bersuara dan mengkritik Sosma kerana beliau yang menggubal akta berkenaan. - Bernama

Tags / Kata Kunci: Abdul Gani Patail , Sosma
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan